Насловна Вијести Романијо горо од јунака: Орила се пјесма у Парламенту БиХ

Романијо горо од јунака: Орила се пјесма у Парламенту БиХ

183
0

У јануару 1992. године донешене су многе историјске одлуке за опстанак српског народа у БиХ. Историјска сједници Скупштине на којој је рођена Република српског народа у БиХ одржана је 9.јануара у „плавој сали“ зграде Парламентарне скупштине у Сарајеву.

 Тамо се и данас одржавају сједнице Паралмента, али БиХ. Сви који су били дио сједнице слободно и након три деценије од одржавања исте могу да кажу да су били свједоци рађања нове српске државе, каже за Новости Милован Цицко Бјелица начелник општине Соколац, а у ратним и послијератним временима члан Главног одбора СДС и један од најоданијих сарадника др Радована Караџића.

Поводом 30 рођендана Републике Српске, Бјелица се присјећа тог дана када је рођена Република српског народа у БиХ.

– Сјећам се као данас. Цијело руководство СДС је било присутно на седници Парламента. Пратили смо сваки детаљ и чекали нестрпљиво гласање. Сви српски посланици су тада подржали идеју оснивања Републике српског народа у БиХ, иако нису сви српски посланици били чланови СДС – присећа се Бјелица.

Он каже да су након гласања српски посланици отишли на коктел у ресторан који се налазио у згради Парламента.

– Кад смо сјели, Драго Благојевић, тадашњи предсендик Владе САО Романије поведе песму. Романијску наравно. “Романијо горо од јунака“ заори се рестораном и пјесму прихватише сви присутни. И Радован и Момчило и Биљана. Тако смо око сат времена пјевали Романијске песме. Мислим да је то и послиједњи пут да се запијевало у ресторану Парламента – присећа се Цицко.

Каже по повратку на Соколац након сједнице на којој је проглашена Српска Република БиХ, будући да је био 9. јануара Св. Стефан, у народу код нас Стјепањдан, отишао је код пријатеља на славу у Видриће и Калиманиће, села у општини Соколац.

– Људи су већ били информисани да је настала Република Српска, честитали су, интересовали су се за појединости. Па ипак било је скептицизма и невјерице да може да опстане. Неки су се плашили одмазде, други толико вјеровали у Југославију да им је дјеловало да превише „Србујемо“ – сећа се Бјелица.

 

Каже и да је било оних који су се на Романији поздрављали са „Помаже Бог и сретна нам Република!

– Међутим лидери Српске демократске странке су познавали историју, али и психологију нашег народа. Знали су да је национална самосвијест била запуштена, али и те како присутна, па су је будили кроз установе и институције као што је „Просвјета“ чији рад је обновљен. Када је постало јасно да Југославија нема шансу, СДС се окренуо оним идејама које је баштинила и заступала Српска народна организација почетком 20. века. На тим основама је настала Република Српска, на тим темељима стоји ево већ 30 година – поручио је Бјелица.

 

 

ИЗВОРНовости.рс
Претходни текстАустралијски Срби неће гласати за власт која је утамничила Новака Ђоковића
Сљедећи текстИсточно Сарајево: Српска одаје почаст најзаслужнијима за њено стварање