Насловна Вијести Са Мојковачке Бојне њиве честитка поводом Дана Републике Српске

Са Мојковачке Бојне њиве честитка поводом Дана Републике Српске

210
0

Са спомен-обиљежја мојковачким јунацима на Бојној њиви Српски национални савјет и делегације српских организација упутили су Влади Републике Српске и њеним институцијама честитке поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, уз подршку њиховој праведној борби за очување статуса, равноправности и слободе српског народа у БиХ.

Са обиљежавања истог догађаја Српски национални савјет упутио је и подршку најбољем српском и свјетском тенисеру Новаку Ђоковићу да истраје и да као потомак славних мојковачких јунака, као и много пута до сада, изађе као побједник.

„Као што је био случај прије више од сто пет година, српски народ у Црној Гори био би и данас спреман на сваки вид подршке својим сународницима у њиховој праведној борби за очување идентитета и слободе српског народа“, наводи се у саопштењу Српског националног савјета.

На дан Светог првомученика и архиђакона Стефана Српски национални савјет и делегације српских сестринских организација из Херцег Новог, Подгорице, Бијелог Поља, Берана, Пљеваља, Шавника и Никшића посјетили су и положили вијенце на спомен-обиљежја јунацима Мојковачке битке на Бојној њиви и Мојковцу.

Традиционално обиљежавање овог историјског догађаја гдје се на најплеменитији начин потврдила братска љубав између Црне Горе и Србије траје већ више од десет година.

Мојковачка битка вођена је 6. и 7. јануара 1916. године у околини Мојковца и у њој је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву, чиме је омогућено повлачење војске Краљевине Србије ка Јадранском мору. Војском Краљевине Црне Горе командовао је сердар Јанко Вукотић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик сутра на обиљежавању Дана Републике у Брчком
Сљедећи текстЖуто упозорење на јак вјетар и нови снијег