Насловна Вијести Република Српска Шеранић: Опада број позитивних, али ситуација и даље неповоњна

Шеранић: Опада број позитивних, али ситуација и даље неповоњна

166
0

Број заражених вирусом корона у Републици Српској опада, али је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, речено је данас у Бањалуци послије састанка министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића са директорима домова здравља.

Како је истакнуто, подаци, који говоре о паду броја заражених, указују да у наредном периоду може доћи до стабилизације ситуације.

Шеранић је изразио задовољство јер је забиљежена и стагнација броја хоспитализованих лица позитивних на вирус корона.

Он је истакао да је усаглашено да лица, која су раније пребољела вирус корона, али су поново заражена, треба да буду вакцинисана.

Шеранић је рекао новинарима да је на састанку било ријечи и о функционисању примарне здравствене заштите, унапређењу координације рада домова здравља и болница, као и о промоцији вакцинације, доступности вакцина и проблемима који се могу појавити у тој области.

„Било је ријечи и о начину финансирања домова здравља, те они који су прешли на трезорски начин финансирања функционишу без проблема и са тим стратешким планом се наставља“, рекао је Шеранић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић, сматра да и даље постоји велика трансмисија вируса у заједници, али да седмични извјештај о епидемиолошкој ситуацији садржи параметре који показују да би могло доћи до смиривања ситуације.

„Након четири седмице пораста броја заражених, у протеклој седмици забиљежили смо пад броја новообољелих, те је постотак позитивних узорака у прошлој седмици био око 47 одсто мањи него претходних седмица“, рекла је Девићева.

Kада је ријеч о вакцинацији, она је навела да је у јануару било мање интересовање и да је дато много више трећих, него првих доза.

Директор Дома здравља Лакташи Сњежана Радетић рекла је да је примарна здравствена заштита веома оптерећена, због доста позитивних лица са лакшом и средње тешком клиничком сликом, али и великог броја заражених здравствених радника.

Она је напоменула да је Дом здравља у Лакташима крајем прошле године прешао на трезорски систем пословања, те да у раду користи нови информациони систем „изис“, који значајно олакшава доступност података о пацијенту на свим нивоима здравствене заштите.

 

 

 

 

 

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстУдружење жена Викторија Пале (ВИДЕО), прилог РТВИС, 31.01.2022.године
Сљедећи текстФоча: Усвојен план парцелација пословне зоне “Ливаде“