Насловна Вијести Република Српска Служен парастос за 162 настрадалих Срба у Кравици

Служен парастос за 162 настрадалих Срба у Кравици

201
0
Данас је у цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен парастос за 162 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на православни Божић, 7. јануара 1993. године.
Након парастоса, прислужене су свијеће код централног спомен-обиљежја у Кравици за 3.267 погинулих српских цивила и бораца из Средњег Подриња и Бирча.
Муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја, упале су на православни Божић 1993. године у Кравицу, гдје су убиле 49, раниле 80 српских цивила и војника.
Слика може припадати 4 особе и споменик
На Божић је село опљачкано, а запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.
Слика може припадати 6 особа и споменик
Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт преласком у Србију. Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.
Слика може припадати 3 особе, људи стоје и напољу
О злодјелима припадника тзв. армије БиХ говоре многобројни докази, фотографије, свједочења Ибрана Мустафића, Хакије Мехољића и других. Ни 29 године након рата нико није одговарао за злочин у Кравици.
Слика може припадати 4 особе, људи стоје и напољу
Подсјећамо, етничко чишћење у Средњем Подрињу почело је у априлу 1992. године уништавањем свега што је српско.
ИЗВОРопштина братунац
Претходни текстУручено ново санитетско возило за Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац
Сљедећи текстУдружење логораша подијелило више од 30 пакета помоћи члановима поводом Божића