Насловна Вијести Република Српска Служен парастос за 305 настрадалих Срба у Скеланима

Служен парастос за 305 настрадалих Срба у Скеланима

85
0

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос за 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села у протеклом рату, од којих је 69 убијено на данашњи дан 1993. године.

Од 305 убијених Срба из Скелана и околних села у посљедњем рату више од половине су били цивили, жене, дјеце и старци.

Обиљежавању 29 година од страдања српског становништва у бившој општини Скелани присуствовали су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српке.

Парастосу су присуствовале и бројне делегације организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата из општина регије Бирач, општинска делегација Сребренице, делегација Равногорског покрета и других удружења његовалаца традиција ослободилачких ратова из Бајине Баште у Србији.

Томић је рекао да је српски народ у Подрињу доживио страховита страдања у протеклом рату.

„Још је жалосније што су више од половине страдалих били цивили, а свијет никако то да схвати и да одбасци једнострану слику о рату у БиХ“, рекао је Томић.

Он је изразио очекивање да ће правосуђе БиХ напокон почети процесуирати починиоце масовних злочина над Србима, јер је процентуално српски народ више страдао у Подрињу од бошњачког имајући у виду предратни број становника

„Почињена су звјесрства над српским народом у овом крају и надамо се да ће барем неки починиоци дочекати судску правду, а Божија их сигурно чека“, поручио је Томић.

Он је позвао на политичко јединство у одбрани уставно-правног
поретка и надлежности Републике Српске, те равноправности српског народа у БиХ.

Парастосу у Скеланима претходило је полагање цвијећа и прислуживање свијећа код споменика у оближњим селима Ћосићи и Калиманићи, чији су становници такође, убијени на данашњи дан прије 29 година.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

Намјера им је била да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља – лупање крстова и надгробних споменика.

На данашњи дан 1993. године убијено је 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКецмановић: Добрим играма „осветити“ Ђоковића (ФОТО)
Сљедећи текстСерија „Понуда“ о снимању славног филма „Кум“ стиже 28. априла