Насловна Вијести Република Српска СПЦ: Данас је Крстовдан

СПЦ: Данас је Крстовдан

206
0

Српска православна црква /СПЦ/ данас слави Kрстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили вјеру на самом почетку хришћанске проповиједи.

Празник се везује за светковање Богојављења, празника крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен Светом Јовану Kрститељу, који га је крстио у ријеци Јордан, а према новом календару славе се 18, 19. и 20. јануара.

Kрстовдан се увијек слави уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.
У календару СПЦ није обиљежен црвеним словом, за разлику од Kрстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналазак Часног крста, на којем је Христос разапет на Голготи.

У православним храмовима на Kрстовдан се служи литургија Светог Јована Златоустог, уз освештање воде, које прати празнично богослужење. Kрстовданска водица се послије освештања дијели вјерницима и према обичају, због здравља, чува у кућама.

Kрстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вјернике, без обзира на који дан у недјељи „пада“. У неким крајевима постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву. Ако се крст смрзне, вјерује се да ће година бити родна и здрава, а ако се не смрзне биће оскудна и болешљива.

ИЗВОРсрна, СПЦ
Претходни текстСоколачки мљекари испоручили рекордних 3.264.159 литара млијека
Сљедећи текстВишеград: Дан жалости због смрти Стефана Николића