Насловна Вијести Срби на Космету организовано у сјечи бадњака

Срби на Космету организовано у сјечи бадњака

255
0

Срби на Косову и Метохији традиционално на Бадњи дан од раних јутарњих часова организовано сијеку бадњак, посебно јужно од Ибра по оближњим шумама.

Мјештани Грачанице и околних српских села бадњаке сијеку у шумама ослоњеним на Грачаначко језеро, удаљено неколико километара од манастира Грачаница, гдје ће вечерас уз кувано вино и ракију бити наложен бадњак.

Срби из Косовског поморавља организовано су посјекли бадњак. Вечерас ће у Коретишту, удаљеном око два километра од центра Гњилана, бити наложен бадњак.

Овај обичај, сада већ традиционални, уведен је прије 22 године будући да тада Срби нису смјели налагати бадњак у порти Цркве Свети Никола у центру Гњилана.

– Паљење бадњака у порти цркве у Коретишту наставак је традиције која је, како се вјерује, вијековима трајала и живјела у Гњилану. Међутим, како је сада у Гњилану само још десетак Срба ту смо традицију пренијели у Коретиште и Бог је дао да нас је из године у годину о Бадњем дану и Божићу све више – рекао је Милорад Симјоновић из Коретишта.

Слична традиција је у свим храмовима и црквама на Косову и Метохији, посебно у Грачаници гдје је традиционални обичај да се бадњак наложи у порти манастира Грачаница, а потом се у свим домовима, како каже Бобан Стевић из Лапљег села, породице окупљају и настављају прославу Бадње вечери.

– Славље траје све до јутра када одлазимо у цркву на Свету литургију и причешће – каже он, наглашавајући да сваки Србин одласком у цркву честита Божић како својој породици тако и свим вјерницима који Божић славе по јулијанском календару.

Сјеча бадњака протекла је без инцидената и косовска полицијска служба повећаним бројем припадника контролише све путне правце, као и у окружењу српских средина јужно од Ибра.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, поводом божићних празника, боравиће данас и сутра на Косову и Метохији.

ИЗВОРСрна
Претходни текстБожићна чесница: Ево како најједноставније да спремите традиционалну погачу за Божић!
Сљедећи текстМитрополит Јоаникије: Опростимо и замолимо за опрост