Насловна Вијести Република Српска Сребреница: Положено цвијеће и изведен културно-духовни програм

Сребреница: Положено цвијеће и изведен културно-духовни програм

158
0

Три деценије постојања Републике Српске обиљежене су у Сребреници гдје је у спомен-соби положено цвијеће и одата почаст свим настрадалим српским борцима и цивилима, а затим је на тргу уприличен културно-духовни програм.

Цвијеће су положили начелник општине Младен Грујичић и потпредсједник Скупштине општине Милош Миловановић, затим представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца, те Ветерана Републике Српске.

Миловановић, као учесник рата, рекао је да изгледа да је теже очувати Републику Сропску од притисака са свих страна, него што је то било у рату, поручивши да је Република Српска настала као одраз борбе и жртава српског народа за слободом и да се та воља не може избрисати.

Он је истакао да Срби желе мир, јачу и уважену Републику Српску и да не желе никога да угрожавају, али да се не одричу слободе коју им само постојање Српске гарантује.

Грујичић је рекао да је Српска и данас изложена огромном међународном притиску и да је Срби само јединствени могу и морају очувати, створити је још бољом и просперитетнијом у равноправној сарадњи са другим народима у БиХ.

Он је истакао да је Република Српска једини гарант слободе српског народа са лијеве стране Дрине, али и борбе на путу њеног настанка и очувања, те да се данас сјећају свих који су дали животе за српску слободу и стварање Српске.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из овог мјеста Бранимир Којић рекао је да међународна заједница перфидно настоји да развласти Републику Српску, али да је српски народ схватио те намјере и јединствено ће се одупријети и неће дозволити издају хиљада српских јунака који су уградили животе за стварање Републике Српске и српског народа.

„Слобода за нас Србе нема цијену и никада нећемо дозволити да изгубимо Републику Српску као јединог гаранта те слободе, јер, има нас онолико колико има Републике Српске“, поручио је Којић.

Након полагања цвијећа и одавања почасти настрадалим Србима у посљедњем рату у БиХ на градском тргу је изведен културно-духовни програм којим се подсјетило на стварање, борбу и хронолошки пут развој Републике Српске.

У програму су наступили чланови фолклорне секције Српског културно-умјетничког друштва „Свети деспот Стефан Лазаревић“, те представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Сребренице пјесник Марко Миловановић и гуслар Душан Пејић, као и ученици основних школа и Средњошколског центра из овог мјеста.

Скупу на градском тргу присуствовало је неколико стотина грађана ове варошице који су прослављали рођендан Републике уз кувано вино, културни програм и колорит застава Републике Српске којима су окићене сребреничке улице.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЋосић: Спомен-плоча на Врацама и даље ће бити свједочанство окупљања
Сљедећи текстЦвијановић: Не постоји бољи дан за захвалност на оданости Српској