Насловна Вијести Шта се „кува“ иза зидина САД лабораторија у Украјини: Наредба је да...

Шта се „кува“ иза зидина САД лабораторија у Украјини: Наредба је да Руси то не смију да открију

24
0
На постојање америчких биолабораторија широм Украјине упозорио је секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев још љета 2021. Он је тада истакао чињеницу на пораст броја биолабораторија под америчком контролом у свијету, а највише на руским и кинеским границама.

Иако из Вашингтона стижу увјеравања да се ради о сарадњи са локалним научницима на развоју начина борбе против опасних патогена, није познато шта се дешава унутар зидова лабораторија, рекао је он у интервјуу за московски Комерсант.

На питање да ли мисли да Американци у тим лабораторијама развијају биолошко оружје, Патрушев је одговорио да руски званичници имају добре разлоге да мисле да се ради управо о томе. На постојање биолабораторија под америчком контролом на руским и кинеским границама, упозорили су у заједничкој изјави и руски и кинески предсједник Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Биолошко оружје и нови Рачак

Услиједила је специјална операција руске војске у Украјини и упозорење директора Заједничког програма за смањење пријетњи, који се одвија у оквиру Програма за смањење биолошких пријетњи Пентагона, Роберта Поупа, који је рекао да постоји опасност да руска војска зароби ове лабораторије у Украјини. Он је напоменуо да биолабораторије у Украјини не производе биолошко оружје.

Међутим, на друштвеним мрежама почеле су да се појављују мапе са локацијама америчких биолабораторија у Украјини, као и информације да оне заправо могу да произведу биолошко оружје. Амерички „фект чекери“ ове информације означили су као лажне, тврдећи да биолабораторије у Украјини нису под контролом САД, већ украјинске Владе. Ипак, испоставиће се, када су се у истрагу укључили истраживачки новинари, да истина и није баш такву какву је представља Вашингтон.
У Украјини засигурно постоји 11 лабораторија које је основао Пентагон, тврди бугарска истраживачка новинарка Дилјана Гајтанџијева, која је и објавила податке који потврђују постојање ових лабораторија. Још двије је требало отворити у 2023. години. Она је такође открила, захваљујући документима до којих је дошла, да Украјина нема контролу над биолабораторијама на сопственој територији.

Према споразуму који су 2005. потписали украјинско и америчко Министарство одбране, украјинској Влади је забрањено јавно откривање осјетљивих информација о америчком програму, а Украјина је обавезна да прибави америчком Министарству одбране опасне патогене за биолошке истраживања. Пентагону је одобрен приступ одређеним државним тајнама Украјине у вези са пројектима по њиховом споразуму.
Битка за Окинаву 1945. године - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021

У неколико пројеката, Пентагон је експериментисао са патогеним елементима које је испробавао на украјинским војницима током неколико година, открива Гајтанџијева и додаје да се нада да ће једног дана бити откривена права сврха постојања америчких биолабораторија у Украјини, али и у другим крајевима свијета.
„Ако је све транспарентно и ако се све ради у корист локалне популације, питам се зашто је научницима Пентагона додијељен дипломатски статус? Они су имали привилегију да раде под заштитом дипломатског имунитета. Такође, према споразуму између Украјине и владе САД постоје клаузуле према чијим одредбама ниједан амерички званичник или научник не може бити окривљен уколико експериментом проузрокује нечију смрт. Ако се све ради на корист локалног становништва, због чега постоје такве клаузуле“, пита се Гајтанџијева.

Лабораторије ће сигурно бити пронађене

Према ријечима Стевана Гајића из Института за европске студије, прича о америчким биолабораторијама у Украјини је типична прича данашњице – Запад не жели да вјерујемо својим очима, већ ономе што он говори о томе. Он подсјећа да су се америчке тврдње о посједовању оружја за масовно уништење у Ираку, Сирији и Либији показале као нетачне. Сада је прича о постојању америчког биолошког оружја тачна, тврди он.
„Довољно је само посматрати реакције. Уколико је толика хистерија настала, то значи да у неком тренутку руска војска може да наиђе на те лабораторије. При томе, ради се најподмуклијем оружју. И поставља се питање шта су те лабораторије радиле на граници са Русијом. Чак и када лабораторије буду пронађене, а очекујем да ће се то десити, имаћемо заглушујућу пропаганду која ће покушати то да сакрије“, сматра Гајић.
ИЗВОРспутњик
Претходни текстДодик тражио да БиХ заузме јасан став о Украјини, Комшић и Џаферовић одбили
Сљедећи текстОткривени детаљи предстојећих преговора Русије и Украјине