Насловна Магазин Спорт Свештенику није дозвољено да посјети Ђоковића

Свештенику није дозвољено да посјети Ђоковића

86
0

Аустралијске власти одбиле су моблу српског свештеника из Мелбурна да на православни празник Божић посјети Новака Ђоковића у аустралијском миграционог притвору, уз образложење да вјерске посјете нису дозвољене, као ни због ковид рестрикција које су на снази.

Најбољем српском и свјетском тенисеру Новаку Ђоковићу аустралијске власти не дозвољавају улазак у земљу на Аустралијан опен, иако је добио медицинско изузеће.

“Вечерас, у знаку молитвене подршке, биће служен молебан испред ове установе у којој се у притвору налази и Новак Ђоковић”, саопштено је из Митрополије аустралијско-новозеландске Српске православне цркве.

У саопштењу се напомиње да је данас, на дан када српски православни вјерници прослављају сверадосни празник рођења Христовог, по благослову епископа Силуана, старјешина Саборног храма Свете Тројице у Мелбурну протојереј-ставрофор Милорад Лончар, затражио дозволу аустралијских граничних власти да посјети Ђоковића, али да је одбијен са образложењем да никоме није дозвољен улаз у објекат притвора за мигранте, због ковид рестрикција које су на снази.

Митрополија је обавијештена да вјерске посјете ником од притворених уопште нису дозвољене, још од јула 2021. године.

Штавише, од почетка пандемије објекат је, како се наводи, затворен за посјете било које врсте на дужи период, због чега су притвореници лишени духовне и емотивне подршке свештенства, без обзира на вјерску припадност.

“Упозоравамо на ово грубо кршење основних људских права и позивамо одговорне у власти да хитно дозволе слободан и несметан приступ људима који ће пружити пастирску и емотивну подршку за све људе у притвору”, истакли су из Митрополије аустралијско-новозеландске.

У саопштењу је указано да, нажалост, није ни учињен никакав напор да се обезбиједи мјесто у склопу Миграционог притворског центра гдје би се посјете овакве врсте могле вршити, преноси “Спутњик”.

“А сада сазнајемо да у овом притвору има људи који су притворени дуже од две године. Да ли је ово начин на који ми Аустралијанци треба да третирамо рањиву децу, мушкарце и жене? ‘Правила су правила!‘, рекао је недавно премијер у вези са притварањем Новака Ђоковића. Шта је са поштовањем правила која смо прихватили као потписници Повеље о правима људи УН?”, упитали су из Митрополије.

Митрополија аустралијско-новозеландска осуђује кршење људских и вјерских права, као и природу поступања према свима који се налазе у овом притвору.

“Молимо се да Христос – Емануил, загреје и омекша срца људи. Да та љубав завлада међу људима”, саопштеноје из Канцеларије епископа аустралијско-новозеландског.

ИЗВОРsrna
Претходни текстПогледајте какво нас вријеме очекује у суботу
Сљедећи текстЂоковић се први пут огласио из „затворског парка“