Насловна Вијести У Броду 13. фебруара снимање филма „Свједок“

У Броду 13. фебруара снимање филма „Свједок“

21
0

Снимање кадрова документарног филма „Свједок“, режисера Дениса Бојића, посвећеног ратном путу патолога Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ, биће настављено у Броду 13. фебруара, саопштено је из Борачке организације Брод.

Филмска екипа снимаће кадрове на градском гробљу у Броду, код спомен-плоче на мјесту проналаска масовне гробнице са посмртним остацима 88 убијених Срба у чијој је обдукцији и индентификацији учествовао патолог Станковић.

Детаљи снимања договорени су на недавном састанку аутора филма са представницима општине Брод, Борачке организације, удружења и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и Савјета мјесних заједница, кажу у Борачкој организацији.

Подршку снимању филма пружиће и општина Брод, а предсједник локалне скупштине Александар Крушкоњић позвао је суграђане да својим присуством дају допринос снимању овог историјског филма који ће показати праву истину о дешавањима на овим просторима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Патолог Зоран Станковић са Војно-медицинске академије у Београду је током ратова деведесетих година прошлог вијека обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника од Хрватске, преко БиХ до Косова и Метохије.

Филм „Свједок“ првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се тичу његовог боравка на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, доктор Станковић је изненада преминуо.

Овај филм ће заједнички реализовати Радио-телевизија Републике Српске и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, с акцентом на биографији, свједочењу и архивској грађи најпознатијег српског патолога.

Први кадрови филма „Свједок“ снимљени су крајем прошле године у Београду.

Предвиђено је да филм сниман на пет локација масовних гробница, гдје су извршени ратни злочини над српским народом – у Кравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСунчано и топло за ово доба године
Сљедећи текстКалабухов сутра отвара Ревију руског филма у Братунцу