Насловна Вијести Источно Сарајево У уторак на Палама пројекција филма о Јени Лигтенберг

У уторак на Палама пројекција филма о Јени Лигтенберг

200
0

Пројекција филма „Јени, мало свјетло са запада“ биће одржана у уторак, 25. јануара, на Палама поводом смрти велике хуманитарке из Холандије Јени Лигтемберг, најављено је из Кинотеке Републике Српске.

„Дан након православног Божића, 8. јануара у 92. години у Амстердаму је преминула је Јени Лигтемберг, носилац ордена Крста милосрђа, којим ју је одликовао предсједник Републике Српске за изузетан допринос организовању апотекарске службе у ратним болницама Коран и Касиндол од 1993. до 1995. године у тадашњем Српском Сарајеву“, наведено је у саопштењу из Кинотеке.

Јена Лигтемберг је провела три ратне године несебично помажући медицинску службу, углавном живећи у болници Коран на Палама.

Упоредо са тим, слала је писма највишим свјетским званичницима о борби српског народа у протеклом рату, супротстављајући се неистинама неких западних медија, истакнуто је у саопштењу.

Матична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јена Лигтемберг, а приредио академик Мирко Шошић.

У сарадњи са Кинотеком Републике Српске снимљен је и документарни филм о овој хероини.

Пројекција филма „Јени, мало свјетло са запада“ биће одржана у амфитеатру Филозофског факултета на Палама у 19.00 часова, а улаз је слободан.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској 897 новообољелих; Преминуло 12 особа
Сљедећи текстСутра постепено смањење облачности и више сунчаних периода