Насловна Вијести Источно Сарајево Ученици Средње школи ,,28. јуни“ учествовали у Светосавском квизу

Ученици Средње школи ,,28. јуни“ учествовали у Светосавском квизу

243
0
Данас су у част нашег првог и највећег просвјетитеља ученици ЈУ Средња школа „28. јуни“ учествовали у Светосавском квизу.

Четири екипе састављене од по три такмичара имале су прилику да се међусобно надмећу и покажу колико познају српску књижевност, културу, историју и умјетност.

Најбоље знање показао је тим у којем су се такмичиле ученице: Анастасија Вулетић, Аница Зечевић и Марија Крсмановић. Првопласирани тим награђен је књигом и дипломом, а дипломе су обезбијеђене за све учеснике квиза.

Записане мисли Светог Саве темељ су наше књижевности. Јачао је српску цркву, мисао, књижевност и државу. Прослављати и сјећати се принца из лозе Немањића данас је готово незамисливо без најљепших стихова српске књижевности које се Светом Сави у част казују у свим школама које српска дјеца похађају.

У захвалност светитељу данас су се у амфитеатру ЈУ Средња школа „28. јуни“ казивали стихови: Десанке Максимовић, Ђорђа Сладоја, Јована Дучића, Мике Антића, Рајка Петрова Нога…

Након стихова ученици и професори били су у прилици да гледају документарни филм: „У почетку беше реч: Мирослављево јеванђење“ и путеве највриједнијег споменика наше културне баштине којег је УНЕСКО 2005. године уврстио у библиотеку „Памћење света“ и међу 120 највриједнијих покретних добара које је створила људска цивилизација. Кроз историју је путовала више него људи, прелазила из руке у руку, из земље у земљу, одлазила и поново се враћала своме народу.

ИЗВОРфб средња школа 28 јуни
Претходни текстРеализација важних пројеката у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстО организацији Другог првенства југоисточне Европе у биатлону (ВИДЕО)