Насловна Вијести Регион УНЦГ тражи смјену министра за медије због забране програма из Србије

УНЦГ тражи смјену министра за медије због забране програма из Србије

65
0

Удружење новинара Црне Горе честитало је свим новинарима 23. јануар, Дан новинара Црне Горе, и позвало надлежне да смијене министра за медије Тамару Срзентић због забране појединих програма из Србије.

„Ове године, као и претходних, новинари имају мало разлога за славље. Наша медијска сцена обиљежена је замрачивањем програма из Србије, нападима на наше колеге и превлашћу политике над професијом“, саопштено је из Удружења новинара Црне Горе.

Подсјећају да је црногорски АЕМ крајем прошле године одлучио да забрани поједине програме из Србије, попут Телевизије „Хепи“, а подршку тој забрани, како наводе, дала је и министарка, па поред њене смјене, Удружење новинара Црне Горе тражи и смјену извршног директора АЕМ-а Ранка Вујовића.

У саопштењу подсјећају да се ове године обиљежава 150 година новинарства у Црној Гори и да поводом тога неће одустати од штампања одговарајуће монографије, иако у владином службама „немају намјеру да било шта ураде по том питању“. Надају се да ће сами обезбиједити новац за тај пројекат.

Указали су и да то није једини проблем са којим се Удружење суочава, већ да су ту и просторије. „Постојеће које тобож користимо боље и да немамо. Оне су под кључевима ДПС-а и да бисмо у њих ушли морамо да прођемо неколико провјера. Наше постојеће просторије права су слика новинарског домаћег тренутка и доказују да су новинари на маргинама друштвеног живота, посебно старих и нових структура власти“, истакли су из Удружења новинара Црне Горе.

Из Удружења су указали да су новинари често и на мети разних напада, подсјетивши да је више од 25 новинара ове године било изложено некој врсти насиља.

Свечана скупштина Удружења новинара Црне Горе биће одржана у Подгорици у недјељу, 23. јануара, када ће бити подијељена и традиционална новинарска признања.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРасписан конкурс за 23. „Лут фест“
Сљедећи текстУ Српској од рака грлића материце оболијева око 200 жена годишње