Насловна Вијести Источно Сарајево Васиљевић: Епидемиолошка ситуација и даље неповољна

Васиљевић: Епидемиолошка ситуација и даље неповољна

173
0

Епидемиолошка ситуација у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи није повољна јер је међу грађанима и даље велики број активних случајева заразе вирусом корона, рекао је Срни координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља у Источном Сарајеву Данко Васиљевић.

„Међутим, крајем прошле седмице примјећује се благи пад броја обољелих за разлику од почетка седмице када је у амбуланти за акутне респираторне инфекције било више од 150 прегледа. Крајем седмице имамо мање од 100 прегледа и углавном је ријеч случајевима са лакшим клиничким сликама“, навео је Васиљевић.

Он је додао да су током седмице била три случаја да су пацијенти упућени у болницу на дијагностику и лијечење.

Када је ријеч о процесу имунизације у Источном Сарајеву, Васиљевић је истакао знатан пад интересовања грађана за прву дозу вакцине против вируса корона, али је истакао велико интересовање за трећу дозу.

„Већ идуће седмице имамо потпуно попуњене термине за трећу дозу јер радимо на принципу заказивања. Направили смо спискове. Догађа се и да, уколико неко дође, а вакцина је доступна на пункту да је аплицирамо“, рекао је Васиљевић.

Он је објаснио да се за вакцине „спутњик“ и „фајзер“ наручују тачне дозе јер их је потребно искористити у року након њиховог одмрзавања.

„Уколико је у питању `синофарм` вакцина, грађани је најчешће добију одмах, мада се већина пацијената заказује. За бустер дозу је велико интересовање“, рекао је Васиљевић.

Према његовим подацима, од почетка имунизације вакцинисано је 7.961 лице првом дозом, ревакцинисано 7.835, док је бустер дозу добио 581 грађанин.

„Када се упореди број лица вакцинисаних првом дозом и ревакцинисаних може се јасно видјети пад интересовања с обзиром на то да се приближава број лица која примају другу дозу броју оних који приме прву“, појаснио је он.

Васиљевић је рекао да је током протекле седмице прву дозу вакцине примило 11 лица, 43 другу и 151 трећу дозу.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстТребиње: Од сутра редовна настава у школама
Сљедећи текстСутра десета редовна сједница СО Соколац