Насловна Вијести Република Српска Верхаз: Од марта очекујемо растерећење здравствених установа

Верхаз: Од марта очекујемо растерећење здравствених установа

138
0

Начелник Инфективне клинике Универзитетског клиничког центра Републике Српске Антониа Верхаз изјавила је да вјерује у смањивање броја обољелих од вируса корона и да би већ у марту могло да дође до растерећења здравствених установа.

„Вирус нас је поново изненадио и ударио истом јачином. Пандемија траје већ двије године и неколико таласа је иза нас. Вјерујемо да би из овог петог таласа могли да уђемо у ендемично стање и да би вирус корона могао да добије статус сезонског грипа“, навела је Верхазова.

Она је истакла да се и те како прате упутства Свјетске здравствене организације.

„Постоје сигнали да, нажалост, ово не би могао бити посљедњи талас, већ да је вирус добио ту погодност да мутира“, рекла је Верхазова јутрос за РТРС.

Она је нагласила да омикрон сој изазива блажу клиничку слику, али да то не охрабрује, јер ће увијек један дио популације имати тежу клиничку слику будући да је слабијег здравственог стања.

„Ми примамо пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом“, напоменула је Верхазова.

Она каже и да је велики број здравствених радника на боловању.

„Пандемија, нажалост, утиче на различите сегменте. Морамо имати на уму и пацијенте са другим обољењима. Тешко је координисати рад у оваквој ситуацији. Вирус нас је научио томе да морамо вјеровати медицини“, закључила је Верхазова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођене 32 бебе
Сљедећи текстПросјечна децембарска плата 1.038 КМ