Насловна Uncategorized Заборављено културно – историјско насљеђе (ФОТО)

Заборављено културно – историјско насљеђе (ФОТО)

201
0
У селу Јабука, у пољу се налази некропола стећака Ступине ( Мраморови). Сачувано је 16 стећака (5 сандука и 11 сљемењака). Споменици су добро обрађени и очувани. Постављени су по правцу З-И, осим 2 примјерка који леже по правцу С-Ј. Немају украса.
Слика може припадати трава, дрво и природа
Идући од села Јабука према селу Милетине, након неких 500 м, наићићете на локалитет Шедрван. На брежуљку изнад пута је некропола са 14 стећака (2 сљемењака, 9 сандука и 3 плоче). Постављени су по правцу З-И, солидно обрађени, без украса. С друге стране пута, у шумарку су немарно одложена два стећка који су дислоцирани приликом изградње пута.
Слика може припадати напољу
Слика може припадати напољу
Код православног гробљу у селу Милетине, пут је подијелио некрополу стећака на два дијела. Није познато колико стећака је уништено или дислоцирано приликом изградње пута. У шумарку испод пута налази се тридесетак стећака. Тачан број је тешко утврдити јер су многи прекривени слојем хумуса и лишћа, обрасли су маховином а неки и прилично утонули. На једном стећку смо, испод слоја земље, открили украс-крст. Дио некрополе изнад пута искрчили су мјештани приликом уређења гробља па су се у свој својој љепоти показали стећци, њих 20 (13 сљемењака и 7 сандука). Споменици су добро обрађени и
постављени по правцу З-И. У гробљу се налазе још 4 сљемењака и 3 сандука с постољем.
Слика може припадати напољу
Слика може припадати природа и текст који гласи „ToC OC www.sokolacturizam.ner“
Пажњу нам је привукао један украшени стећак, не толико својим украсним мотивима (двоструке спирале и лук с стријелом) колико својим необично малим димензијама.
Постављен је у правцу С-Ј. Иако научни кругови сматрају да стећци нису постављани као обиљежја дјечјих гробова, међу становницима овог краја живи предање да се ради управо о гробу дјетета.
Слика може припадати дрво и природа
Слика може припадати дрво и природа
Слика може припадати природа и дрво
Претходни текстНовогодишњи пакетићи уљепшали празнике малишанима из Источне Илиџе
Сљедећи текстДодик сутра са Вучићем у Београду