Насловна Најновије Вишковић: Двије владе заједно могу рјешавати многа питања

Вишковић: Двије владе заједно могу рјешавати многа питања

37
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић очекује да у скорије вријеме буде формирана Влада Федерације БиХ након чега ће затражити сједницу двије владе да би разговарали о могућностима реализације заједничких пројеката.

Вишковић је изјавио да би многа питања заједно могле да рјешавају владе ентитета, попут заштите домаће производње, забране увоза одређене робе или изградње енергетских објеката.

– Зашто двије владе не би градиле заједничке пројекте, попут хидроцентрале на Угру која би била власништво Републике Српске и ФБиХ, да радимо путну и жељезничку инфраструктуру и много других ствари – рекао је Вишковић.

Премијер Српске је поручио да је сарадња ентитетских влада у интересу грађана, али и домаће привреде, те подсјетио да је имао добру сарадњу са бившим премијером ФБиХ Фадилом Новалићем који није био у позицији да реализује договорено због недостатака подршке у федералном парламенту.

– Зашто не би два ентитета заједно са Србијом градила енергетске пројекте на средњој Дрини? То су велики објекти од скоро хиљаду мегавата који би се могли саградити од Бајине Баште ка Зворнику, па и ка Бијељини. То је питање регионалног повезивања које би донијело бенефите свима – рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће након празника, након усаглашавања термина, бити одржана и сједница влада Српске и Србије.

Вишковић је истакао да је Влада Републике Српске отворена за разговор и тражење рјешења водећи рачуна о уставним надлежностима Српске.

– Немамо проблем да разговарамо, имамо проблем када неко насрће на нешто што хоће да нам отме, као што је имовина. То не можемо дозволити и не може нам то нико узети. То је наше по Уставу, закону и Дејтонски мировни споразум је и заснован на односу 51:49. Оно што је на простору Српске припада Српској, на простору ФБиХ је њихово. У њихово се не мијешамо, а наше не дамо – закључио је Вишковић. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстКоловози мокри и клизави, снијег у вишим крајевима
Сљедећи текстОблачно са падавинама, снијег у вишим крајевима