Насловна Најновије Додик: Дан Републике треба да се слави без обзира на пријетње

Додик: Дан Републике треба да се слави без обзира на пријетње

36
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је да 9. јануар треба да се поштује и слави, без обзира на пријетње које је и данас добио.

„Дан Републике је несумњива чињеница, ја нећу да устукнем, ми нећемо да се повучемо“, рекао је Додик на прослави Дана Републике у Брчком.

Он је истакао да Српска није земља из ината већ народна, слободна и загледана у будућност, али свјесна себе и своје историје.

„Слобода је кључна ријеч српског народа“, рекао је Додик и позвао Србе да чувају своју породицу, културу, вјеру и крсну славу, али и Републику Српску, као гаранта слободног живота српског народа.

Истичући да су Срби у Брчком за Српску једнаки свим грађанима Републике Српске, Додик је најавио велике пројекте изградње трасе ауто-пута на овом подручју, које је Српска спремна да финансира, као и на изградњу гасовода који би обезбиједио јефтин енергент.

„Волимо Републику Српску и чувајмо свој идентитет и слободу“, закључио је Додик.

Обиљежавању Дана Републике у Брчком, присуствали су и премијер Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Синиша Kаран, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник, те министар правде Милош Букејловић, министар енерегетике и рударства Петар Ђокић и министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, као и посланици у Народној скупштини и парламенту БиХ, челници дистрикта и бројни грађани.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, пожелио је на 31. рођендан Републике да Српска јача и да буде вјечна и истакао да се, упркос специфичном статусу дистрикта, Срби у Брчком не одричу свог идентитета.

Он је додао да је прослава 9. јануара израз љубави и патриотизма, плебисцит, те позвао све на толернцију и уважавање.

„Република Српска је рођена 9. јануара и свако оспоравање континуитета је правно неутемељено, Дан Републике се не слави само тамо гдје нема Срба“, рекао је Милић и одбацио све покушаје ревизије историје.

Милић је захвалио Српској, њеним институцијама и руководству за подршку Брчко дистрикту у бројним значајним пројектима за бољи живот грађана.

Бесједник на свечаној академији Часлав Kопривица је рекао да је слобода кључни предуслов опстанка Срба западно од Дрине, а слободна и недјељива Република Српска оличење сигурности за српски народ у БиХ.

Прослављање Дана Републике, како је навео, не значи опстајање у прошлости, него бригу и за будуће нараштаје, да им се не понове страдања.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра претежно облачно уз мјестимичне падавине
Сљедећи текстВишеград: Потписано 128 уговора о стипендирању