Насловна Најновије Додик и Лукић се изјашњавају о кривици по оптужници за непоштовање одлука...

Додик и Лукић се изјашњавају о кривици по оптужници за непоштовање одлука Шмита

128
0

Суд БиХ заказао је за данас рочиште на којем би предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора „Службеног гласника“ Милош Лукић, требали да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Према распореду који је објављен на интернет страници Суда БиХ, Додик и Лукић би о кривици требали да се изјашњавају између 13.00 и 16.00 часова, и то пред судијом Јасмином Ћосић Дедовић, чије изузеће је раније тражио бранилац предсједника Српске.

Суд БиХ претходно је одбио као „неосноване“ приговоре бранилаца предсједника Српске и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Додикови адвокати су у приговорима наводили да кривично дјело за које је Додик оптужен не постоји, јер је Шмит нелегалан.

Главни претрес у поступку против предсједника Српске и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ водиће судија појединац који ће бити изабран путем Система за аутоматско управљање предметима – ЦМС систем.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније законе у вези са необјављивањем одлука високог представника и непримјењивањем одлука Уставног суда БиХ, а Шмит је потом донио одлуку о њиховом поништавању.

Додик је потписао указ о ступању на снагу ових закона, а Лукић их је објавио у „Службеном гласнику Републике Српске“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстНа Влашићу пада снијег (ВИДЕО)
Сљедећи текстТушевљак: Борци и народ уз предсједника Српске