Насловна Најновије Додик: Лажни празник БиХ – антифашизам по сарајевском моделу

Додик: Лажни празник БиХ – антифашизам по сарајевском моделу

33
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да 25. новембар није тзв. „Дан државности БиХ“, чак ни својом симболиком он то не би могао бити и да су сви у БиХ, а нису, пристали да се тај датум обиљежава као такав.

– Ако нема АВНОЈ-а, а нема, онда нема ни ЗАВНОБиХ-а на који се политичко Сарајево годинама позива – поручио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је српски народ у антифашистичкој борби поднио највеће жртве и ту чињеницу не треба доказивати, али изгледа да је некима стало да доказују антифашистичку прошлост свог народа која је и те како била, и јесте упитна.

– Неподношљиво је да потомци оних који су били припадници ханџар дивизије, попут Бакира Изетбеговића, хрватско цвијеће како су их звали, данас говоре о ЗАВНОБиХ-у и антифашистичкој прошлости свог народа, а ја, чија су оба дједа била у партизнаском покрету, као ето не његујем антифашистичке вриједности. И не само ја, него хиљаде српских породица које су потомци жртава фашизма – нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је то антифашизам по сарајевском моделу у којем Република Српска не може и неће учествовати.

– Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић синоћ говори о обнови босанске државности, а ја га питам кад је она постојала да би се обнављала и да ли је ЗАВНОБиХ био изолован догађај од АВНОЈ-а којим је настала држава која је деведесетих година прошлог вијека нестала – истакао је Додик.

у изјави за Срну нагласио да је српски народ поносан на своју анитфашистичку прошлост, на жртве које су уткане у ону државу у којој смо живјели до 90-их година и грађанског рата у коме се она распала.

– Сада се позивати на само један сегмент стварања те државе које нема је и лицермјерно и показује како наши сусједи гледају на прошлост, како недавну, тако и ту из Другог свјетског рата. Сви који су 25. новембар честитали као тзв „Дан државности“ или се придружили пријему који традиционално организују само политичари у ФБиХ требало би да знају да присуствују лажном празнику БиХ о којем на искривљен начин за своје потребе говоре политички прваци муслиманског народа – констатовао је предсједник Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДостављене овјерене листе за Дом народа Парламента БиХ
Сљедећи текстВишковић: Очувати стабилност и економски просперитет