Насловна Најновије Додик: Радићу са свима који не доводе у питање Републику Српску

Додик: Радићу са свима који не доводе у питање Републику Српску

40
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће у новом мандату радити са свима који не доводе у питање оно што је базично, а то је Република Српска, да би донијели најбоље могуће мјере у турбулентним временима.

Додик је истакао да годинама, кроз различите функције, носи одговорност за Републику Српску и да је поносан на оно што је са сарадницима урадио.

„Учинили смо много да сачувамо институционалну снагу Републике Српске, она је данас незаобилазна, политички и институционално неизоставна“, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је нагласио да га је на политичкој сцени одржала упорност и неодступање од идеје која га је на ту сцену и довела. Додик је рекао да је његова идеја Република Српска, дефинитивна и трајна, што треба да схвати и дио међународне заједнице.

„Морају да нас питају шта ми мислимо, а не да нам доносе рјешења“, истакао је Додик.

Он је нагласио да га не занимају амбасадори који желе да намећу ставове и да би њима нешто дали зарад њихових каријера, а да Српска нешто изгуби.

„Сада смо дошли у позицију да треба да одбацимо тај однос према странцима у смислу њиховог интервенционизма. Мислим да су већ подобро одмакнути од онога да они могу да врше интервенционизам“, рекао је Додик.

Он је додао да странци моделирају политичке структуре из Сарајева у смислу ко и са ким да формира власт, али покушавају да Републику Српску и њену политичку структуру доведу у гору позицију.

„Али не могу сваки дан да продру до нас, да нам узму наше састанке, ми имамо јасне ставове. Раније се сматрало да не смијемо ни да искажемо своје ставове, али смо их говорили… Ако говориш оно што они очекују то значи да се одрекнеш својих интереса ради његових интереса, ако се одрекнеш својих интереса онда си се одрекао себе, свог идентитета, а одрекнеш ли се идентитета одрекао си се свог народа“, нагласио је Додик.

Он је истакао да су за њега очекивања народа Српске највећа обавеза и да патриотизам не би требао да буде гријех, већ врлина.

„Учили су нас на овим просторима да треба да се одрекнемо свог припадања народу да би имали врлину, а у ствари ушли би у губљење те врлине“, оцијенио је Додик.

Он је поручио да чување Републике Српске значи чување онога што имамо – подићи плате, изградити ауто-путеве, болнице, одмаћи се од стега и омчи које су Српској наметнули на врат.

„Чување Републике Српске подразумијева сталну стражу. Република Српска се брани сваког тренутка, из сваког повода и разлога, а има разлога да буде брањена“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је српски народ на овим просторима кроз историју прошао разну голготу и да очување националног идентитета мора да буде континуитет.

„Чињеница је да не смијемо дозволити у ери глобализма да побиједе оне политике које нису успјеле да побиједе наше претке“, рекао је Додик.

Додик је закључио данас српски народ има институционалну и територијалну структуру која се зове Република Српска, која је импресивна јер импресионира својом одрживошћу и упорношћу да каже да може да живи и опстаје. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУпозорење на могућност пораста бујичних водотокова
Сљедећи текстКоловози клизави, мјестимично густа магла у котлинама