Насловна Најновије Додик: Јасеновац је заједничка мука јеврејског и српског народа

Додик: Јасеновац је заједничка мука јеврејског и српског народа

163
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је у Бањалуци, да је Јасеновац заједничка мука јеврејског и српског народа, као и други логори попут Аушвица, те поручио да је веома важно да се његује култура сјећања.

Додик је у синоћњем обраћању на Меморијалној академији поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, истакао да је прије неколико година имао прилику да посјети Аушвиц, те оцијенио да би свако, нарочито млађе генерације, требало то да учине.

„Присуство на том мјесту учини да то другачије разумијете, да схватите обим страдања. Ући у гасну комору у Аушвицу и видјети, то је нешто што вам промијени поглед на свијет и запитате се да ли је могуће да постоје људи који су могли то да организују“, навео је Додик.

Предсједник Српске се овом приликом присјетио и свог доброг пријатеља покојног Ариеа Ливнеа, који је био предсједник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални представник и шеф Привредног представништва Републике Српске у Израелу, а помагао је Србима да схвате о каквом страдању је ријеч.

„Ријеч Холокауст дјелује злокобно и када не знате шта тачно значи, а значи систематско истребљење народа од једне идеологије или народа који ју је промовисао, не бирајући ни средства, ни жртве. Било је битно да припадате једном одређеном народу, онда сте сигурно имали позивницу у пакао од те идеологије“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је та идеологија убила више од шест милиона Јевреја, а да је једнако тако убила и значајан број Срба на овим просторима.

Он је истакао да је веома битно да дани сјећања на Холокауст сваке године попримају све већи обим и да се његује култура сјећања.

„Зато је важно што смо се окупили и у оквиру Јеврејског центра у Бањалуци и евоцирали успомене на страшне злочине“, нагласио је Додик у обраћању на меморијалној академији.

Врховни рабин Србије Исак Асиел рекао је да је Дан сјећања на жртве Холокауста међународна лекција која се сваки дан мора понављати, како се такво или слично страдање никада не би поновило.

„То је лекција коју морамо свакога дана да понављамо и да учимо, без обзира на то да ли је ријеч о Холокаусту, Другом свјетском рату, страдању Срба, Рома, антифашиста или било којих других страдања на овом свијету“, навео је Асиел.

Он је напоменуо да су те лекције оне лекције које се у историји врло често заборављају и понављају.

„Питање избора између добра и зла је свакодневно питање за сваког човјека и ако било ко од нас мисли да је то било некада давно и да се не може поновити – веома греши“, рекао је Асиел.

Он је истакао да је обиљежавање Дана сјећања прилика за сјећање на бањалучке Јевреје који су страдали, али и прилика да се обнови важно градиво, а то је – да се слобода тешко стиче, а лако губи.

Предсједник Јеврејске општине Бањалука Александра Стевандић, рекла је да се 27. јануар симболично обиљежава као Дан сјећања на жртве Холокауста, а да је меморијална академија само једна од активности које Јеврејска општина Бањалука заједно са Друштвом српско-јеврејског пријатељства организује поводом тога.

„Вечерас је први пут прочитан списак бањалучких жртава Јевреја који су страдали и којих је било више од 500“, навела је Стевандићева.

Она је навела да су прочитана имена 306 жртава за које постоје поуздани подаци гдје су страдале, те изразила наду да ће сљедеће године бити комплетиран списак.

У Јеврејском културном центру „Арие Ливне“ у Бањалуци је одржана меморијална академија поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, који се обиљежава 27. јануара.

Академији су, осим предсједника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Kлокић, потпредсједавајућа Вијећа народа Српске Нада Тешановић и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и друге високе званице Републике Српске, гости из дипломатског свијета и Јеврејске заједнице Бањалука.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежавање Међународног дана сјећања на жртве холокауста
Сљедећи текстДанас хладније уз слаб до умјерен снијег