Насловна Најновије Обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве холокауста

Обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве холокауста

186
0

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, данас ће бити обиљежен у Спомен-подручју Доња Градина у Kозарској Дубици и положени вијенци на спомен-обиљежје жртвама логора Јасеновца и Доње Градине.

Вијенце ће у 9.00 часова на спомен-обиљежје невино страдалим жртвама концентрационог логора Јасеновац положити народни посланици Дарко Бањац, Бобана Ћибић и Драган Брдар.

Вијенац ће положити и делегације општине Kозарска Дубица, те општинских одбора СНСД-а и НПС-а.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН.

За датум обиљежавања, односно сјећање на милионе жртава страдалих у Холокаусту током Другог свјетског рата, изабран је 27. јануар, дан када су јединице Совјетске армије 1945. године ослободиле највећи нацистички концентрациони логор – Аушвиц.

Том приликом ослобођено је 7.500 затвореника које су за собом оставили нацисти.

Међународни дан сјећања на Холокауст посебно се обиљежава у европским земљама у којима је током Другог свјетског рата живот изгубило 53 милиона људи, међу којима готово 31 милион цивила.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антиФашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСњежне падавине успоравају саобраћај
Сљедећи текстДодик: Јасеновац је заједничка мука јеврејског и српског народа