Насловна Вијести Република Српска Извоз одређених дрвних сортимената биће забрањен до краја септембра

Извоз одређених дрвних сортимената биће забрањен до краја септембра

102
0

Савјет министара данас је на телефонској сједници једногласно усвојио одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета, чији је предлагач Министарство спољне трговине и економских односа.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Kошарац, рекао је послије сједнице, да је овом одлуком предвиђена привремена забрана извоза обловине, пелета и огревног дрвета до краја септембра, односно на период од 90 дана.

Kошарац сматра да је неопходно смањити цијене оревног дрвета, пелета и обловине, а нада се и да ће јавна предузећа у Републици Српској и ФБиХ, те надлежна ентитетска тијела знати искористити ову одлуку да би се утицало да произвођачи пелета оборе цијене.

„Сматрам да цијене треба обарати, да је ово неподношљиво. Цијене пелета у БиХ не могу се мјерити са цијенама у западноевропским земљама“, рекао је Kошарац.

Он је истакао да је пелет поскупио 155 одсто у односу на прошлу годину, а да се извоз пелета у првих пет мјесеци повећао за 78 одсто у односу на исти период прошле године.

„Да није донесена ова одлука, ово би био удар на буџет грађана у БиХ“, рекао је Kошарац новинарима, те додао да се ова привремена забрана односи на 21 тарифну ознаку.

Он је навео да је и огревно дрво поскупило око 40 одсто, да је добио информацију да је цијена резаног огревног дрвета близу 130 KМ, те запитао ко ове цијене данас може издржати.

„Повећан је извоз обловине, мислим храста, за 4,5 одсто, а цијена је порасла скоро 400 одсто“, истакао је Kошарац и додао да је усвајањем ове одлуке, уз потпуну сагласност пословне заједнице у Републици Српској и Федерацији БиХ и свих надлежних институција показан одговоран однос према грађанима у БиХ

Према његовим ријечима, да одлука није донесена, појединци би обезбјеђивали профит за себе, док би остали сједили у хладним кућама и становима.

Kошарац је подсјетио на експозе предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да је примарно питање заштита домаће производње.

„У самом експозеу више пута смо чули да нам је примарно питање заштита домаће производње и да је једна од политика у том сегменту била да донесемо оодлуку о забрани извоза обловине, цијенећи да дрвопрерађивачи имају потребу за обловином и да је финансијски и економски рационално да наша сировина остаје у Српској и ФБиХ код дрвопрерађивача, који касније могу да у једном дијелу производе пласирају на страно, а у другом остављају за домаће тржиште“, појаснио је Kошарац.

Он је рекао да министарство на чијем је челу врши анализу и неких других производа за које сматра да би могло доћи до одређених проблема у набавци.

„Тако исто ћемо пратити билансе, заједно са надлежним ентитетским тијелима и по одлуци која је усвојена, обавјештаваћемо Савјет министара који ће, у координацији са надлежним ентитетским структурама и владама разматрати стање“, истакао је Kошарац, те додао да постоји могућност да се ова одлука продужи након септембра, али и укине.

Он је рекао да ће Савјет министара и убудуће анализирати одређене трендове у спољнотрговинском промету и доносити одређене одлуке, те подсјетио да то раде и друге земље попут Србије и Црне Горе.

Kошарац сматра да мора постојати реалан приступ утврђивању цијена, као и да вјерује да ће надлежна ентитетска тијела, те кантонална у наредном периоду рјешавати питање цијена на адекватан начин.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМостар: Академија сјећања поводом 30 година од прогона и страдања Срба у долини Неретве
Сљедећи текстСутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије