Насловна Вијести Источно Сарајево Источно Сарајево: Почела тродневна радионица у оквиру “Калцеа“ пројекта

Источно Сарајево: Почела тродневна радионица у оквиру “Калцеа“ пројекта

101
0

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву, данас је почела тродневна радионица „Ерасмус плус“ пројекта „Kалцеа“, на којој учествују истраживачи са 11 академских институција из Европе и западног Балкана.

Декан Електротехничког факултета Божидар Поповић, рекао је новинарима, да је овај факултет у оквиру „Kалцеа“ пројекта, већ набавио опрему за лабораторије у којима ће се тестирати нове технологије, а прије свега соларна енергија.

„То показује да сарадња између високошколских институција и привредног сектора и те како постоји и да је јако значајна. Даје се велика пажња таквој сарадњи и она није само везана за наше просторе него за цијели регион“, истакао је Поповић.

Он је додао да је Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, постао значајна научна институција на простору Републике Српске и БиХ, јер је препознат од европских пројеката.

Афродита Kтена са националног Kаподистриан универзитета у Атини, истакла је да је „Kалцеа“ пројекат намијењен за јачање капацитета у области образовања као и обуке професионалаца из области обновљивих извора енергије.

„Наш циљ је да изградимо центре иновација и знања у којима ћемо учестовати у коришћењу најновијих технологија из области нискокарбонске економије. Један од главних циљева је да промовишемо међународну сарадњу нашег универзитета у Атини са осталим универзитетима у ЕУ и земљама западног Балкана, а у томе имамо одличну сарадњу и подршку Универзитета у Источном Сарајеву“, навела је она.

Продекан за наставу Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, Срђан Лале, нагласио је да је БиХ на почетку енергетске транзиције, те да се све више намеће прелазак са класичног начина производње електричне енергије на обновљиве изворе, међу којима највише потенцијала имају соларне електране.

„Тако да ћемо ми у оквиру овог пројекта покушати да обучимо наше инжењере, као и студенте мастер и докторских студија да учествују у тој енергетској транзицији, односно да стекну знања и вјештине које ће им помоћи приликом пројектовања, конструкције и инсталације фотонапонских и других система заснованих на обновљивим изворима енергије“, рекао је Лале.

Ректор Универзитета у Приштини Небојша Арсић, истакао је су овакви пројекти најбољи пут за успостављање сарадње на нивоу експерата и истраживача, те да „Kалцеа“ пројекат нема за циљ промјену наставног плана и програма као што имају неки други пројекти.

„Он је усмјерен на практичну имплементацију онога што студенти науче на факултетима. Желимо да у сарадњи са истраживачким институцијама и привредом успоставимо систем размјене информација, да видимо шта индустрији треба како не бисмо школовали људе који ће сутра бити на бироима за незапослене већ да заједнички радимо оно што има изгледну будућност“, нагласио је Арсић.

Пројекат „Kалцеа“ спроводи се у оквиру „Ерасмус плус“ програма, а његова вриједност је 900.000 евра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Никада признање самопроглашеног Косова
Сљедећи текстДјеца погинулих бораца да се јаве ради исплате једнократне помоћи