Насловна Вијести Вучић: Никада признање самопроглашеног Косова

Вучић: Никада признање самопроглашеног Косова

173
0

Предсједник Србије Александар Вучић, поручио је у Скупштини Србије, да Србија никада неће ни посредно, ни непосредно признати независност своје јужне покрајине Kосова и Метохије, нити ће одустати од легитимне борбе за државне и националне интересе, али и поштовања међународног права.

„Србија ће чувати себе тако што ће да брани међународни правни поредак и Повељу УН и на томе морамо да будемо истрајни“, поручио је Вучић, представљајући Извјештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, од 15. јуна прошле до 1. септембра ове године.

Вучић је на посебној сједници Скупштине о Kосову и Метохији, истакао да је Србија данас због једностраних потеза Приштине, изложена знатним безбједносним изазовима и да је све веће присуство приштинских специјалних снага, и упозорио да је „опасност блиска, објективна и озбиљна“.

„Није Србија више слаба, наши војни су капацитети десетоструко снажнији, али поседујемо више памети и мудрости и знамо гдје су границе и да урадимо све да сачувамо мир и обезбедимо сигурност за народ на Kосову и Метохији и у целој Србији, јер ако би дошло до било каквог сукоба то би била катастрофа за целу Србију“, рекао ј Вучић.

Он је нагласио да је Србија упркос свему опредијељена за дијалог, али да Запад не занима живот ни Срба, ни Албанаца већ само то да Београд призна самопроглашено Kосово.

„После НАТО агресије подстицали су све што Приштина радила против Срба, радили на поделама у српском народу, стотине милиона евра уложили су у медијску пропаганду како би располутили Србе и унели раздор и пометњу међу Србима, и да направе неке нове Србе како би признали независност Kосова“, рекао је Вучић.

Он је указао да се све најгоре за српски народ дешава од доласка на власт Аљбина Kуртија, кога су хвалили и у српским медијима, што је дио хибридног рата против Србије.

Вучић је навео да је у периоду који покрива извјештај забиљежено 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба, којима је циљ да застраше Србе, јер буквално хоће да их отерају из енклава из јужног дијела Kосова и Метохији.

Он је указао да највише забрињава институционално насиље које даје правац осталим видовима насиља, а први је био када су опструисали допремање лијекова српским здраственим установама – материјал за дијализу, вакцине, лијекове, те да Приштину нико не кажњава.

„Закључно са данашњим даном само два лица на северу пријавила су се за пререгистрацију возила. Људи неће да се одрекну српског имена и презимена и својих српских таблица и Републике Србије, то је њихов грех, али и то је оно у чемо ћемо да их подржимо. То значи да улазимо опет у кризу за коју не знамо како ће бити решена“, рекао је Вучић.

Он је замолио представнике Kвинте „и све друге“ да поведу рачуна о томе да има краја стрпљењу „и да Срби тај зулум не могу више да трпе“.

Вучић је поручио да као врховни командант нема намјеру да нечију ђецу шаље у рат, али да ће, ако српски народ буде нападнут, Србија имати довољно снаге да одговори.

Предсједник Србије рекао је да не вјерује, да је могуће постићи било какав договор са тренутним руководством из Приштине, јер њих интересује само примјена силе.

„Последњих дана јасни су и покушаји потпуне промене арматуре разговора о Kосову и Метохији од међународних преговарача. Желе да нас приморају да се крећемо ка неформалном признању независности /самопроглашеног/ Kосова, и тај притисак ће се повећавати“, истакао је Вучић.

Он је поновио да су два разлога за то: прво јер нико не жели отварање новог сукоба на Балкану, а друго што имају потребу да избију аргумент предсједнику Русије Владимиру Путину, јер не могу да објасне како су противно међународном праву извршили агресију над Србијом, која никада није ушла на територију неке друге земље.

„Водимо оштру борбу за очување наших националних интереса, па смо тако дошли до седам повлачења признања независности Kосова, а верујем ускоро и до осмог, и сада имамо више земаља које не признају /самопроглашено/ Kосово/ као независну државу, него оних који га признају“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да очекује да ће се притисак на Србију појачавати и да је ситуација у вези са Kосовом и Метохијом веома тешка и неизвјесна.

По завршетку Вучићевог обраћања услиједила су обраћања шефова посланичких група.

Посланици су одлучили да дуплирају вријеме за расправу, па ће дискусија о Kосову и Метохији, на посебној седници парламента, трајати десет, умјесто пет часова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУхапшено лице које је пуцало испред угоститељског објекта у Сокоцу
Сљедећи текстИсточно Сарајево: Почела тродневна радионица у оквиру “Калцеа“ пројекта