Насловна Најновије Одложено гласање о резолуцији о Сребреници – доказ да они који су...

Одложено гласање о резолуцији о Сребреници – доказ да они који су направили нацрт немају сигурну већину

80
0
Генерална скупштина Уједињених нација неће расправљати о Резолуцији о Сребреници 2. маја, како је било планирано. Нови датум расправе о Резолуцији још није познат, а званичан разлог одгађања јесте додатно усаглашавање текста резолуције. Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да је одгађање сједнице успјех политичких представника Срба.
 

Ипак, они који заговарају резолуцију, прије свих Њемачка, не сједе скрштених руку, упозорио је предсједник Србије Александар Вучић.

Други пут у неколико дана расправа о Резолуцији о Сребреници се одгађа. Након што је са 27. априла помјерена за 2. мај, из Њујорка је потврђено да се ни тог датума резолуција неће наћи пред Генералном скупштином УН. Потврда је стигла и од иницијатора резолуције, Златка Лагумџије. Званичан разлог новог одгађања јесте додатно усаглашавање текста саме резолуције. Незванично, спомиње се несигурност у довољан број гласова оних који би подржали резолуцију. Како год, криза очигледно постоји, сматра предсједник Српске Милорад Додик.

–  Очигледно је да су и напори српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, као и предсједника Србије Александра Вучића, па и нас који смо на тим питањима радили, успјели, јер смо некима објаснили да би то био већи проблем, него било какво рјешење – наводи Додик.

Вучић каже да заговарачи резолуције из штаба у Бечу врше притисак на бројне чланице УН. Истиче да многе земље и које би подржале резолуцију, свјесне су да је гласање ствар геополитичких односа, без икакве везе са међународним правом и правдом.

– Ако су данас у Бечу Американци, Нијемци и остали бројали своје гласове, а састали су се сјели, бројали, радили све оно што ми радимо, радили кампању и броје гласове. Против једне мале Србије. Ставили 193 земље, односно 190 земаља које имају право гласа. Бројали, рачунали и онда листа за притисак. И то су они данас радили из Беча – додаје Вучић.

Да ли се коловођа читаве кампање и главни спонзор Лагумџијине резолуције, Њемачка, прерачунала у простој математици?

– То се никако не може другачије квалификовати него као дио успјеха ангажовања Београда прије свега а затим и Бањалуке везано за ову тему. И ја бих рекао једна врста престројавања на западу како би се избјегле штетне посљедице, било да резолуција не прође, било да гласање буде негативо по било ком основу за њих – наводи бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Народни посланик у Скупштини Србије Милован Дрецун додао је да се чини да они који су направили нацрт резолуције са намјером да она буде усвојена на Генералној скупштини, немају баш тако сигурну већину која би им гарантовала да ће резолуција бити усвојена. 

Након што се лидер Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић успротивио одлуци те државе да коспонзорира Резолуцију о Сребреници, против њега су представници бошњачких партија поднијели кривичну пријаву.

– Она ће бити само подлога за нови раздор и нову свађу народа у региону и међународна заједница по свим процјенама на неки начин стимулира неко ново неразумијевање, да не будем грубље схваћен, неку нову нестабилност – напомиње Стоиљковић.

Нови термин када би се пред Генералном скупштином УН требало расправљати о Резолуцији о Сребреници још није познат. Неформално, лицитира се са датумима између 7. и 12. маја. Осим ако им се и тада рачуница не буде поклапала са политичким плановима.

ИЗВОРртрс
Претходни текстКошарац: Представници „тројке“ на дневној основи праве атмосферу против Српске
Сљедећи текстБожовић: Општина постала свјетионик источног дијела Српске