Насловна Магазин Камење у жучној кеси-узроци, посљедице и лијечење

Камење у жучној кеси-узроци, посљедице и лијечење

528
0

Специјалиста опште хирургије, др Бојан Голијанин каже да је жучна кеса „шупљи“ орган који је смјештен на доњој страни десног лобуса јетре. У њој се између оброка накупља и концентрише жуч, која се под утицајем дигестивних хормона празни након доласка хране у дванаестопалачно цријево.

Појашњава да током 24 сата одрасла особа излучи око 1000 мл жучи. Основна функција жучи је да побољшава варење масти, те помаже ресорпцију витамина А, Д, Е и К.

У формирању камења у жучној кеси, кључну улогу имају поремећаји у саставу жучи. У 70 до 90 одсто случајева они су холестеролског поријекла, а у 10 до 30 одсто случајева билирубинског.

„Камење у жучној кеси један је од најчешћих стања у хирургији, па су самим тим и операције жучне кесе врло честе. Са старењем обољење је учесталије. Око половине пацијената који имају камење у жучи, нема никакве симптоме или су они веома благи. Међутим, и код таквих пацијената се у одређеним случајевима препоручује оперативно лијечење“, нагласио је др Голијанин.

Према његовим ријечима као посљедица присуства камења у жучној кеси може да дође до акутне упале жучне кесе тј. акутног холециститиса или до понављаних напада запаљења између којих долази до смиривања тегоба и упале тј. хроничног холецисититиса.

Он каже да је акутни холециститис скоро увијек посљедица зачепљења врата жучне кесе или изводног жучног канала каменом. Због зачепљења, пражњење жучи је отежано, те долази до развоја инфекције и инфламације. Ако је инфекција тешка, запаљење може напредовати до појаве гангрене и перфорације.

„Симптом који се најчешће појављује код акутног холециститиса је нагли бол испод десног ребарног лука, који је често праћен мучнином, гађењем и повраћањем. Може се јавити повишена тјелесна температура, блаже жутило коже и слузница. У постављању дијагнозе поред добро узете анамнезе и клиничког прегледа, те лабараторијских налаза, најзначајнију улогу има ултразвук абдомена“, нагласио је др Голијанин.

Он каже да су најзначајније компликације акутног холециститиса хидропс жучне кесе, емпијем, перофрација. Конзервативно лијечење акутног холециститиса обухвата хидратацију пацијента, аналгетике, антибиотике.

Тиме се запаљење обично смирује, али проблем калкулозе као основног узрока обољења остаје. Због тога се у највећем броју случајева ради оперативних захват гдје се жучна кеса одстрањује.

„У нашој установи жучна кеса се најчешће одстрањује лапараскопским путем, којим се постиже знатно бржи опоравак и љепши естететски ефекат код пацијента“, истакао је др Голијанин.

ИЗВОРЈЗУ Болница "Србија"
Претходни текстРастају се два једина ђака подручне школе
Сљедећи текстУ сриједу о извршењу буџета за 2021. годину