Насловна Најновије Милановић: На БиХ се иживљава шачица трећеразредних бирократа

Милановић: На БиХ се иживљава шачица трећеразредних бирократа

123
0

БиХ је трапава, траљава и неспособно вођена колонија, на којој се иживљава шачица трећеразредних бирократа, а Кристијан Шмит је инсталиран као колонијални управитељ, оцијенио је хрватски предсједник Зоран Милановић.

Милановић сматра да је ОХР довео до ескалације ситуације у БиХ и позвао је све Хрвате, Србе и Бошњаке на разговор без колонијалних управитеља.

Он је за „Индепт њуз“ /ИДН/, водећу агенцију непрофитног Међународног синдиката медија, рекао да је Шмит инсталиран за колонијалног управитеља у БиХ, да нема мандат Савјета безбједности УН и да иза његових потеза стоје неке амбасаде у тој земљи наводећи америчку.

Шмита је описао као пензионисаног њемачког политичара који је оставио небитан траг.

ИДН подсјећа да је Милановић у августу 2023. године, након поднесене тужбе против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића, изјавио да је Шмит „да би заштитио своју стражњицу и своју репутацију, промијенио кривични закон према којем је оно што је Додик учинио кривично дјело“.

Такође, ова агенција напомиње и да је министар безбједности у Савјету безбједности Ненад Нешић, 12. октобра јавно потврдио Шмитов статус ријечима да су „провјере показале да је Кристијан Шмит нелегитиман и да он заправо представља Њемачку у БиХ, а не УН“.

Износећи информације безбједносних агенција о Шмитовом боравку у БиХ, Нешић је навео да има само дипломатску ноту Њемачке, али не и УН, као једине надлежне институције за потврду именовања високог представника у БиХ /ОХР/.

„Грађани БиХ желе државу са владавином права и поштовањем Устава и закона, односно модерну европску државу, а то није могуће ако се Шмит настави лажно представљати као тзв. високи представник“, рекао је Нешић.

ИДН наводи како Шмит жели да креира владавину права и интервенише у Устав БиХ, те је тужио Додика и Лукића јер не поштују одлуке ОХР-а.

ИЗВОРIndept news, фото AP News
Претходни текстЛукач: Приоритет спречавање насиља над женама
Сљедећи текстНаставник српског језика Мирослав Чаваркапа, добитник Светосавске награде