Насловна Најновије Лукач: Приоритет спречавање насиља над женама

Лукач: Приоритет спречавање насиља над женама

134
0

Директор Џендер центра – Центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске Мирјана Лукач, изјавила је да ће приоритет у раду ове институције у 2024. години бити доношење и примјена прописа с циљем спречавања насиља над женама, посебно фемицида као најбруталнијег облика насиља на полној основи.

Лукачева је истакла да је задовољна урађеним у години на измаку, нагласивши да су видљиви системски резултати.

„Имајући у виду да је мандат Џендер центра широко постављен, те да радимо на унапређењу положаја жена и мушкараца у свим областима друштва, сарађујући са многобројним институцијама и организацијама имамо видљиве системске резултате“, рекла је Лукачева Срни.

Напоменувши да је у области спречавања и сузбијања насиља спроведен велики број активности, Лукачева је истакла да је едукације и обуке које је организовао Џендер центар за субјекте заштите који пружају помоћ жртвама насиља прошло више од 500 службених лица и професионалаца из различитих дијелова Републике Српске.

„Са њима смо радили на сензибилизацији, на формирању локалних тимова и изради локалних протокола за поступање у случајевима насиља у породици. Праћењем квалитета одговора субјеката заштите у раду са жртвама видљиви су помаци у начину приступа услугама и броју пријава насиља у породици и насиља над женама“, истакла је Лукачева.

Она је навела да је на основу рада у јединицама локалне самоуправе на јачању мултисекторског одговора на насиље настављена сарадња са судијама и тужиоцима као важном инстанцом у достизању нулте толеранције на насиље.

„Најзначајнији резултат, поред размјене информација, јесте њихова сензибилизација приликом вођења поступака и изрицања пресуда“, навела је Лукачева.

Она је додала да је 2023. година, нажалост, била обиљежена повећаним бројем убистава жена односно фемицида, те да је у склопу 16 дана активизма организована конференција на којој су као чланови радне групе за доношење Закона о спречавању и сузбијању насиља у породици и насиља према женама у Републици Српској разговарали са 160 учесника о томе како спријечити фемицид.

Лукачева је навела да Џендер центар, као Координационо тијело за спровођење Истанбулске конвенције, реализује активности на изради акционог плана који ће понудити Влади Републике Српске на усвајање почетком сљедеће године.

Она је навела да Џендер центар са локалним заједницама Републике Српске ради на изради, доношењу и праћењу локалних акционих планова за равноправност полова.

„Тренутно је једна трећина Републике Српске `покривена` овим документима, а ми у наредној години настављамо сарадњу са њима у смислу пружања стручне и савјетодавне подршке, едукацијама и мониторингом“, каже Лукачева.

Она је додала да је Џендер центар са Савезом општина и градова Републике Српске, на позив Завода за равноправност полова Војводине, потписао меморандуме о сарадњи и на тај начин ојачао своју сарадњу и положај како на домаћем тако и на регионалном нивоу.

„Радили смо интензивно на изради Џендер акционог плана БиХ 2023-2027. који је најважнији стратешки документ за равноправност полова, а пошто је он усвојен крајем текуће године, почетком 2024. планирана је израда годишњих оперативних планова са нашим надлежним министарствима са којима радимо системске и стратешке мјере и активности за равоправност полова“, навела је Лукачева.

Она је истакла да се континуирано учествује у процесу придруживања ЕУ, јер је равноправноправност полова трансферзална област и даје допринос у процесу европских интеграција.

„Сви ови планови, као и све институционалне мјере се раде како би се олакшао и унаприједио свакодневни живот жена и мушкараца, дјечака и дјевојчица и како би могли у свим областима живота и рада да остваре своја права, те да сведемо дискриминацију на минимум, ако не и на нулту стопу. Због свих ових разлога Џендер центар наставља свој рад и борбу за остварење бољег живота свих грађана и грађанки Републике Српске“, истакла је Лукачева.

Она је нагласила да је Џендер центар на правном путу што показују резултати петогодишње ревизије учинка на регионалном нивоу којом је институционално обухваћена Република Српска, а чији позитивни налази и препоруке дају смјернице да Џендер центар настави и унаприједи свој с циљем добробити за Републику Српску.

ИЗВОРСрна, фото Klix.ba
Претходни текстБјелица: Соколац има пројекте којима ће направити искорак
Сљедећи текстМилановић: На БиХ се иживљава шачица трећеразредних бирократа