Насловна Најновије На Хан Пијеску промовисан роман “Послије забаве“ Стеве Грабовца

На Хан Пијеску промовисан роман “Послије забаве“ Стеве Грабовца

223
0

У Народној библиотеци „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску, вечерас је читалачкој публици представљена књига „Послије забаве“ аутора Стеве Грабовца, добитника НИН-ове награде за најбољи роман у 2023. години.

Грабовац је рекао Срни након промоције да би из овог романа могла да се извуче поука, она коју је научио из животног искуства, да свијет постаје боље мјесто ако сваки човјек учини нешто за неког другог.

„Људи су постали пресебични, превише окренути себи, те је вријеме да почну мало мислити и на друге. Можда звучи мало и песимистично, али свијет ће савршено постојати и без сваког од нас појединачно, али ако ипак учинимо бар мало нешто за неког другог, свијет постаје боље мјесто за живот“, истакао је Грабовац.

Он је рекао да је више него задовољан досадашњим промоцијама свог романа „Послије забаве“, укључујући и вечерашњу на Хан Пијеску, те да још сумира утиске након НИН-ове награде.

Грабовац је изразио задовољство због одзива људи.

Он је рекао да ова књига није само о злочину који се десио 1992. године, како је понегдје представљена.

„Јесте да се злочин помиње и описан је у овом роману, и на неки начин је централна тема романа, али роман има још много других фактора и прича“, навео је Грабовац.

Он је напоменуо да није истраживао злочин описан у роману, како то неки читаоци мисле, већ се само користио доступним подацима о догађају који је био познат јавности.

Грабовац је рекао да читаоци ове књиге често коментаришу и помињу мотив мале мачке, која се појављује у првом дијелу романа, што је за аутора „интересантна повезница између овог и оног свијета на неки чудан начин“.

Директор Народне библиотеке Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да је веома задовољна што је у читаоници Библиотеке испуњене до посљедњег мјеста представљен роман првог писца из Републике Српске који је добио НИН-ову награду.

Она је навела да књига „Послије забаве“ прича о злочину, али и о породици, пријатељству и одрастању, те додала да злочин описан у роману оставља мучан и горак утисак.

Стево Грабовац, рођен у Славонском Броду 1978. године, на књижевној сцени дебитовао је 2007. збирком пјесама „Станица непостојећих возова“, док је први роман „Мулат албино комарац“ објавио 2019. године.

Грабовац, који живи и ради у Бањалуци, у роману „Послије забаве“ пише о заборављеној и несталој ромској дјеци током рата у БиХ.

Књижевнику из Републике Српске Стеви Грабовцу је 5. фебруара у Београду уручена НИН-ова награда за роман године за дјело „Послије забаве“.

НИН-ова награда за роман године додјељује се од 1954. године. Први лауерат био је Добрица Ћосић за роман „Корени“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Aloonline.ba
Претходни текстЖене у фокусу уређивачког маратона на “Википедији“
Сљедећи текстДојава о бомби у авиону црногорске авиокомпаније, сви путници евакуисани