Насловна Најновије Жене у фокусу уређивачког маратона на “Википедији“

Жене у фокусу уређивачког маратона на “Википедији“

129
0

Жене које мијењају свијет биће у фокусу уређивачког маратона Удружења „Видимедија Србије“, у сарадњи са „Викимедијином“ заједницом Републике Српске, од 7. до 15. марта, организованог поводом Међународног дана жена.

Циљ уређивачког маратона је смањивање јаза у садржају о женама на „Википедији“, а учесници ће имати слободу избора тема, те су добродошле све биографије жена, без обзира на то да ли је ријеч о историјским личностима или женама које су обиљежиле савремено доба, саопштено је из „Викимедије Србије“.

Уређивачки маратон ће започети догађајем од 12.00 часова у четвртак, 7. марта, у просторијама Српско-корејског информатичко приступног центра у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе у Београду, након којег учесници могу да онлајн наставе да пишу нове и допуњују постојеће чланке до 15. марта.

Осим писања и допуне чланака, организатори глобалне кампање сугеришу и увећање броја референци с циљем веће поузданости садржаја који се поставља у чланке.

„На овај начин ће корисници `Википедије` моћи да нађу информације о достигнућима жена, али и да подробније истраже тему путем дате литературе“, наведено је у саопштењу.

У току кампање један од фокуса је и илустрација чланака, чиме они добијају на квалитету.

„Позивају се уредници `Википедије`, активисти, као и сви заинтересовани да допринесу кампањи и тако омогуће већу доступност информација о достигнућима жена из различитих области“, наведено је у саопштењу.

Сви који желе да се прикључе догађају у Српско-корејског информатичко приступном центру могу се пријавити за учешће попуњавањем формулара на линку /docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAliYTccOH0xubjlbg5dzwM9anM4ecp1mAoI_lGEgtwVt-jg/viewform/.

У кампањи учествују и Аутономни женски центар, Фемплац /FemPlatz/ и Центар за женске студије, уз подршку Би-Фема /Be-Fem/.

„Викимедија Србије“ је невладино, нестраначко и непрофитно удружење чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику, искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Кроз локалне пројекте подржава и промовише рад на „Википедији“ и другим „Вики“ пројектима.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текст“Пулс града“, РТВИС, 29.02.’24. (ВИДЕО)
Сљедећи текстНа Хан Пијеску промовисан роман “Послије забаве“ Стеве Грабовца