Насловна Најновије Обиљежена годишњица масовног убиства у Малом Орашју и Дубони

Обиљежена годишњица масовног убиства у Малом Орашју и Дубони

69
0
Комеморативним скупом обиљежено је годину дана од масовног убиства у Малом Орашју и Дубони, селима код Младеновца и Смедерева гдје је на данашњи дан Урош Блажић убио деветоро и ранио 12 младих људи.
 

Чланови породица, који су дошли у мајицама са ликовима њихове страдале дјеце, пријатељи и грађани окупили су се у спомен-подручју „Равни Гај“ у Малом Орашју.

Комеморативни скуп је почео звуком сирена за узбуну, а потом су присутни минутом ћутања одали почаст убијеним младим људима.

Уз родитеље погинулих, скупу су присуствовали и рођаци, пријатељи, мјештани и родитељи страдалих ђака из београдске школе „Владислав Рибникар“.

У оквиру комеморативног програма приказан је и получасовни документарни филм „Небеска дружина“ посвећен жртвама, пренијели су београдски медији.

Претходно су предсједник Србије Александар Вучић и премијер Милош Вучевић положили цвијеће и запалили свијеће на споменик убијенима у Малом Орашју, а потом и у Дубони, а то су учинили и родитељи дјеце убијене у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“.

На терену фудбалског клуба Равни Гај током дана биће одиграна пријатељска утакмица омладинских селекција Црвене звезде и Партизана, потом меморијални турнир хуманитарног карактера, а прикупљени новац биће искоришћен за наставак опоравка повријеђених.

Регулаторно тијело за електронске медије /РЕМ/ позвало је пружаоце медијских услуга да и на годишњицу масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје затамне екране, односно обуставе програм на један минут, у 22.32 часова са текстом „3. и 4. мај 2023. Памтимо“.

На данашњи дан прије годину дана, нешто послије 22.30 минута, само дан послије злочина у београдској школи „Владислав Рибникар“, у Малом Орашју су убијени Немања Стевановић, Лазар Миловановић, Марко Митровић, Александар Миловановић, Никола Милић.

Неколико минута касније у сусједном селу Дубони убијени су Милан и Кристина Панић и Далибор Тодоровић. Тешко рањени Петар Митровић из Малог Орашја преминуо је 50 дана касније у болници.

Двије жртве биле су малољетне. Најмлађа је имала 14, а најстарија 25 година. Неки од рањених још се нису у потпуности опоравили.

У јутарњим часовима 5. маја, у Грошници код Крагујевца ухапшен је осумњичени за масовно убиство Урош Блажић, који је у тренутку злочина имао непуну 21 годину.

Оптужницом против Блажића обухваћени су и његов отац чији су иницијали Р.Б, ујак Г.Г. и брат од ујака Б.Г.

Припремно рочиште пред почетак суђења заказано је за 23. маја у Вишем суду у Смедереву.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: Холокауст је најстрашнија мрља на лицу Европе
Сљедећи текстМитрополит Хризостом, васкршња посланица (Видео)