Насловна Најновије Благодатни огањ сишао у Храм Васкрсења Христовог (ФОТО/ВИДЕО)

Благодатни огањ сишао у Храм Васкрсења Христовог (ФОТО/ВИДЕО)

734
0

Благодатни огањ сишао је у Храм Васкрсења Христовог у Јерусалиму, преносе „РИА Новости“. Патријарх јерусалимски Теофил Трећи је изашао из Едикуле у којој се молио за силазак Благодатног огња и почео да га дијели са народом окупљеним у храму.

Чудо силаска Благодатног огња дешава се уочи празника Васкрсења Христовог по јулијанском календару и то у поменутој цркви, која је подигнута над простором гдје је Исус Христос разапет, сахрањен и васкрсао. Благодатни огањ симболизује нерукотворену свјетлост Васкрсења Христова, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом.

Појава Благодатног огња уочи православног празника Васкрс, коју прате молитве православног патријарха, свештенства и хиљада вјерника, сматра се „чудом силаска Благодатног огња“.

Благодатни огањ се „призива“ након што се претходно провјери да у храму не постоје било каква запаљива средства. Након тога, слиједи призив Духа Светога и јерусалимски патријарх први прима огањ на своју свијећу и предаје га осталима. Огањ при додиру не ствара опекотине, нити осјећај топлоте.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстУченици ОШ „Мокро“ припремају се за највећи хришћански празник Васкрс (Видео)
Сљедећи текстСтаница Пале, васкршња радионица украшавања јаја (Видео)