Насловна Најновије Обиљежавање 31 године од пробоја Коридора живота

Обиљежавање 31 године од пробоја Коридора живота

195
0

На Дугој Њиви код Модриче данас ће бити обиљежена 31 година од пробоја Kоридора кроз Посавину, најсложеније и најзначајније војне операције у Одбрамбено-отаџбинском рату, која је резултирала спајањем западног са источним дијелом Републике Српске и Србијом.

У манастиру Дуга Њива у 9.00 часова биће служена литургија, а у 11.00 часова биће служен помен и положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежју.

Обраћање званичника и умјетнички програм предвиђени су за 11.20 часова.

Обиљежавању 31 године од пробоја Kоридора присуствоваће, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Операција „Kоридор 92“ једна је од најхуманијих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату, којом је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада око милион и по Срба у западном дијелу Републике Српске и Републике Српске Kрајине.

Одлука о пробоју Kоридора донесена 18. јуна 1992. године, а директан повод за акцију „Kоридор живота“, била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Војна операција „Kоридор“ трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Kрајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Kомплетна акција је завршена 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Операцију „Kоридор“, чијим завршетком је Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Kрајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Kрајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Kрајишког корпуса генерал Момир Талић.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Kрајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији „Kоридор“ погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Kрајине.

„Видовдан – пробој Kоридора“ обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстКремљ: Кривични поступак против Пригожина биће укинут, шеф Вагнера одлази у Бјелорусију
Сљедећи текстДанас дочек дјеце са Космета у Андрићграду