Насловна Магазин Занимљивости Овог љета лубенице зреле и на Романији

Овог љета лубенице зреле и на Романији

51
0

На имању Славише Кнежевића на Сокоцу овога љета под отвореним небом сазријевале су лубенице веома доброг квалитета и тежине и од осам килограма, што је права ријеткост у овим планинским крајевима.

„Лубеницама на њиви, довољно зрелим и веома слатиким највише су се обрадвали малишани у мојој породици, а за мене су лубенице на Романији доказ да су климатске промјене посебно овог љета, на снази“, рекао је Кнежевић Срни.

Он је увјерен да је поред видљивих климатских промјена, до изражаја вјероватно дошла и струка у производњи сјемена са новим сортама, захваљујући којима лубеници одговара и нешто другачија клима од оне на којима су до сада успијевале.

Кнежевић је као виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац скоро 40 година пратио развој пољопривреде на овом подручју, али, каже, није ни сањао да ће у његовом врту у потпуности сазријевати лубенице.

Ове године, подсјетио је, на подручју општине Соколац, на већини воћњака издао је род јабуке, крушке и шљиве, али неуобичајени плодови нису.

Кнежевић каже да за сада нема сазнања да је на овом подручју успјела потпуно одрасти и сазрети лубеница, под отвореним небом, али тврди да већ неколико година Сокочани узгајају винову лозу и беру грожђе у мањим количинама, што је прије двије деценије било назамисливо. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Бијељини почела свечаност поводом Дана српског јединства
Сљедећи текстПатријарх Порфирије: Застава је видљиви знак нашег јединства (ВИДЕО)