Насловна Најновије Освештани темељи цркве у Барама

Освештани темељи цркве у Барама

119
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је освештао темеље цркве посвећене Светим бесребреницима и чудотворцима Козми и Дамјану у мјесној заједници Баре, удаљеној од Сокоца тридесетак километара.

Потпредсједник Грађевинског одбора овог храма Винко Мухаремовић рекао је да су данас освештани темељи цркве која се подиже „у славу Господњу и за погинуле борце у свим ослободилачким ратовима из овог краја, те ради предака и потомака“ за мјесну заједницу Баре и околна насеља.

© Соколац-срце Романије

„Урађен је пројект, према коме ће овај храм изгледати као срушена црква у Коњевић Пољу, нешто мањих димензија, изливена је темељна плоча за зидање објекта, обезбијеђена потреба почетна инфраструктура, пратећи помоћни објекти, а данас су, на срећу вјерујућег народа, освештани темељи будућег храма“, навео је Мухаремовић.

Мухаремовић је рекао да је недавно у Београду организовано донаторско вече за прикупљање средстава за изградњу цркве.

Он је додао да је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао средином октобра прошле године часни крст и земљиште које су донирали мјештанин Милорад Милинковић и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

© Соколац-срце Романије

Мухаремовић, који је рођен у Барама, а данас приватни предузетник на Палама, подсјетио је да су он и комшија Жељко Рајић на празник Три јерарха покренули идеју о подизању храма у овом селу, у коме, колико се памти у протеклих 150 није било православне цркве.

Он је додао да су мјештани подржали ову иницијативу и црква ће да се гради новчаним прилозима и другим видовима донација вјерника у близини Споменика борцима из овог краја погинулим у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату.

© Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што је у Барама покренута иницијатива за изградњу цркве и због данашњег присуства освештању темеља ове богомоље око које ће се у наредном периоду окупљати вјерујући народ овог краја.

„Општина Соколац је помогла и помоћи ће да се што прије храм заврши, јер ово није прва инвестиција коју подржавамо у овом крају почев од водовода, путне инфраструктуре до споменика погинулим борцима у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату“, истакао је Бјелица.

Свети Козма и Дамјан, обиљежавају је 14. новембра, а у народу су познати као Свети Врачеви.

ИЗВОРСрна
Претходни текст„Пулс града“ , 06.06.2024. године (Видео)
Сљедећи текстДодик након састанка са Путином: Москва стоји иза настојања Српске да се поштује слово Дејтонског споразума (ФОТО/ВИДЕО)