Насловна Најновије Откривен споменик Томи Здравковићу на Скадарлији

Откривен споменик Томи Здравковићу на Скадарлији

138
0

Споменик српском кантаутору, умјетнику и пјевачу народне музике Томи Здравковићу открили су данас у Скадарлији чланови његове породице заједно са градоначелником Београда Александром Шапићем и предсједником СДП Србије Расимом Љајићем који је покренуо иницијативу за постављање споменика.

– Велика ми је част да за вријеме свог мандата присуствујем овом важном догађају и за Београд и Србију. Тома је симбол једног времена, културе и душе српског народа. Број људи који се данас скупио показује колико је Тома важан за Србију и дух српског народа који је он на себи својствен начин успевао да је пренесе кроз своје пјесме – рекао је Шапић приликом откривања и додао да ће Скадарлија сасвим сигурно у будућности бити препозната као „Томина улица“.

Љајић се захвалио и бившим и садашњим челницима Града Београда јер су како је рекао у једној транспарентној атмосфери помогли да се испоштују све законске обавезе како би се реализовала иницијатива коју је подржало више хиљада грађана Београда, али и много оних широм Србије.

Откривен споменик Томи Здравковићу на Скадарлији (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Он је истакао да откривени споменик слави најприје великог умјетника, текстописца, ствараоца па тек пјевача, значајног за цијелу Србију, али и онај велики простор на коме је стварао.

– Ово је споменик свим Бранкама, Данкама Јеленама, Љиљанама, свим палмама на обали мора, свим проклетим недјељама, кафанама, споменик свим Томиним пјесмама, тим временима, али и Томи Здравковићу као човјеку  – закључио је Љајић.

Иницијативу за постављање споменика Љајић је поднио прије тачно двије године и два дана. Он је тада рекао да ће споменик бити симбол једне културе у једној земљи која је нестала управо 1991. године када је Тома преминуо, а да је Тома јединствена појави чему говори и чињеница да су његове пјесме на једнак начин доживљаване од Триглава до Ђевђелије.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстСастанак Додика и Орбана у Будимпешти (ФОТО/ВИДЕО)
Сљедећи текстСутра сунчано и топлије