Насловна Најновије Подржан вето српског члана Предсједништва БиХ

Подржан вето српског члана Предсједништва БиХ

219
0

Народна скупштина Републике Српске је двотрећинском већином подржала вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на закључак Предсједништва који је усвојен на посљедњој сједници без консензуса.

За ову одлуку од 72 присутна посланика, гласало је 66.

Одлука Народне скупштине Српске ступа на снагу даном доношења и биће објављена у „Службеном гласнику“ Републике Српске.

На посебној сједници народни посланици данас су подржали одлуку о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ према којој је закључак Предсједништва БиХ поводом „ескалације напада органа ентитета Република Српска на основне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ“, усвојен без консензуса на осмој редовној сједници Предсједништва БиХ 10. октобра, веома штетан по виталне интересе Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је „закључак Предсједништва поводом ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ“ не само крајње неистинит и на малициозан начин покушава представити политичку ситуацију у БиХ, већ је и функционално усмјерен ка реализацији циљева унитаристичке политике коју заступају политички актери са сједиштем у Сарајеву.

У обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о вету, Цвијановићева је нагласила да се ту препознаје и злонамјерни покушај идентификовања институција Републике Српске и њених представника као искључивих „криваца“ за дуготрајну кризу кроз коју пролази БиХ, али и лажна оптужба да су институције Републике Српске усмјерене ка угрожавању Дејтонског споразума и уставног поретка БиХ.

При томе, додала је Цвијановић, предлагач спорног акта не бави се само непосредно унутрашњом политичком ситуацијом у БиХ, већ настоји извршити додатну интернационализацију овог питања, призивајући, између осталог, санкције за институције и појединце из Републике Српске од ЕУ, САД, ОХР-а, а закључком се третирају и сусједне земље.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТужилаштво БиХ истражује Шмита, предмет додијељен тужиоцу
Сљедећи текстФоча, унапређење путне инфраструктуре предуслов за развој општине (ВИДЕО)