Насловна Вијести Порука из Српске и Србије: Забрана уласка Вучићу антицивилизацијски потез Хрватске

Порука из Српске и Србије: Забрана уласка Вучићу антицивилизацијски потез Хрватске

182
0

Након забране Хрватске предсједнику Србије Александру Вучићу да посјети Јасеновац, услиједила су бројна реаговања из Републике Српске и Србије. Поручују да је тај потез антицивилизацијски, неприхватљив и највећи скандал у модерној историји односа Србије и Хрватске.

Предсједник Србије реаговао је објавом на Инстаграму, поручивши хрватским властима „Само ви радите свој посао!“.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је несхватљива и неприхватљива реакција Хрватске, поручивши да се регионална сарадња и добросусједски односи не граде се забранама већ пруженом руком.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да је одлука хрватских власти наставак прикривања злочина над Србима.

Предсједник СП-а Петар Ђокић сматра да је ова одлука контрапродуктивна те да не доприноси миру, сарадњи и суживоту и да Хрватска тиме најгрубље крши вриједности ЕУ.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак истакао је да се хрватска Влада забраном предсједнику Србије да посјети Јасеновац прописно осрамотила, сама себи нанијела штету и показала да нема намјеру да буде дио рјешења.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је да поступак Хрватске показује да се у тој земљи ништа није промјенило од 1942. до данас.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је забрана власти Хрватске да предсједник посјети Јасеновац невиђен и несхватљив скандал за сваку осуду.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић сматра да је одлука хрватске Владе скандалозна и неопростива.

Из Србије је поручено да је одлука Хрватске застрашујућа и нечувена.

Због одлуке Хрватске, потпредсједница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић отказала је службену посјету Загребу.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је забрана предсједнику Србије да положи цвијеће у Јасеновцу антиевропска и антицивилизцијска одлука Загреба и највећи скандал у мордерној историји односа Србије и Хрватске.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин најавио је да ће од данас сви функционери Хрватске бити стављени на посебан режим контроле, а носиоци службених или дипломатских пасоша мораће посебно да најаве и образложе своју посјету или пролазак кроз Србију.

Потпредсједник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да је одлука владе у Загребу да забрани посјету Вучића Јасеновцу највећа срамота у Европи послије Другог свјетског рата.

Подсјећамо, предсједник Србије Александар Вучић планирао је данас да посјети Јасеновац и Пакрац, али му хрватске власти нису дозволиле улазак у ту земљу.

Хрватска Влада ову одлуку правда тиме да посјета није била званично најављена и да није усклађена са дипломатском праксом.

 

ИЗВОРртрс
Претходни текстЗагреб: Немамо намјеру да заоштравамо односе са Србијом
Сљедећи текстБилећа: Обиљежено 76 година од страдања генерала Драже Михаиловића