Насловна Најновије Поџић: На реферeндуму о пуноправном чланству у НАТО

Поџић: На реферeндуму о пуноправном чланству у НАТО

164
0

Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић, изјавио је данас, да ће у БиХ највјероватније бити расписан референдум о питању чланства у НАТО.

„Претпостављам да ћемо морати организовати референдум и одлучити да ли идемо у пуноправно чланство или не“, рекао је Поџић на конференцији за новинаре поводом 1. децембра, Дана оружаних снага.

Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, генерал пуковник Сенад Машовић, истакли су данас да је највећи успјех Оружаних снага у прошлој години оцјена Сјевероатлантске алијансе, да је лака батаљонска група са 840 војника борбено спремна и интероперабилна са НАТО-ом.

„Ово што је на Мањачи показала наша борбена група у септембру су ствари на којима су неке земље чланице НАТО падале. Морамо бити спремни“, рекао је Поџић.

Он је напоменуо да Оружане снаге БиХ од раније имају 11 декларисаних јединица нижег формацијског састава, што сматра да је успјех имати толики број обучених и спремних војника по НАТО стандарду.

Он је навео да је један од главних цивљева на којем је рађено, спровођење Програма реформи, те да су Министарство одбране у Савјету министара и Оружане снаге свој дио посла континуирано извршавале.

Начелник Машовић је истакао да су Оружане снаге показале да су у сваком тренутку на располагању грађанима и спремни да спроводе све одлуке надлежних институција, те спремне помоћи цивилним структурама у случајевима природних, елементарних и других непогода.

Он је истакао да је веома битно наставити процес попуне Оружаних снага БиХ, које ће током ове године бити богатије за 600 војника, подофицира и официра.

„Kада говорим о официрима говорим о људима које школујемо и припремамо за професионалну војну службу унутар наших капацитета, али и кадетима који се школују широм свијета на најпрестижнијим војним академијама“, рекао је Машовић.

Он је истакао да је неопходно инвестирати у квалитетан и високоедукован кадар који ће бити у могућности да се у наредном периоду носи са свим изазовима са којим се суочава савремени свијет, али је указао на проблем напуштања Оружаних снага.

„Држава не испуњава своје обавезе које су још 2017. усвојене, да се уложи 500 милиона KМ у модернизацију Оружаних снага. Нова власт ће морати да уради нешто, јер је улагање у одбрану инвестиција, а никако трошак“, додао је Машовић.

ИЗВОРсрна, фото Hayat.ba
Претходни текстЗахвалност за учешће у помоћи српској дјеци на Косову и Метохији
Сљедећи текстДодик са турским амбасадором о изградњи ауто-пута Београд – Сарајево