Насловна Најновије Први пут од оснивања Пореске управе Српске: Наплата јавних прихода премашила три...

Први пут од оснивања Пореске управе Српске: Наплата јавних прихода премашила три милијарде КМ

46
0

Пореска управа Републике Српске је у прошлој години на рачун јавних прихода Српске прикупила укупно 3,103 милијарди марака, што је за 362,1 милиона КМ или 13 одсто више у односу на годину раније, односно за 10 процената више у односу на пројекције наплате за 2022. годину, изјавио је директор Пореске управе Српске Горан Маричић.

Маричић је истакао да је „ово први пут од оснивања Пореске управе Српске и уопште наплате директних пореза у Српској, да је у току једне календарске године прикупљено више од три милијарде марака јавних прихода“.

– Управо такви подаци показују да су у Републици Српској настављена позитивна кретања укупног пословног амбијента, те да Пореска управа Српске правовремено проводи активности на редовној наплати, а што се директно осликава и на коначно стање на рачуну јавних прихода Српске – рекао је Маричић.

Маричић је истакао да је, посматрано по појединим групама јавних прихода, евидентно да је процентуални раст забиљежен у свим сегментима.

– Тако је наплата директних пореза у прошлој години већа за 32 одсто, доприноса за 10 одсто, а осталих јавних прихода за шест одсто, у односу на 2021. годину. Доприноси су у протеклој години наплаћени у износу од 1,967 милијарди марака, што је за 174,8 милиона КМ више него у 2021. години, иако је прошле године дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто – прецизирао је Маричић.

Маричић је додао да је наплата доприноса за Фонд ПИО и за Завод за запошљавање већа за по 15 одсто, за Фонд дјечје заштите се биљежи повећање од 16 процената, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања на истом нивоу као у 2021. години.

– Директни порези су наплаћени у износу од око 643,3 милиона КМ, што је за 157,7 милиона марака више него годину раније. Највећи раст се и даље биљежи код пореза на добит који је наплаћен у износу од 329,8 милиона марака, што је за 86,7 милиона КМ или 36 одсто више него 2021. године. Поред тога, значајан раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 268,1 милиона марака, што је за 35 одсто више у односу на упоредни период – навео је Маричић.

Према његовим ријечима, код осталих јавних прихода наплата је износила 492,4 милиона марака, што је за 29,5 милиона КМ више у односу на годину раније, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу од 18, односно 38 процената, док је наплата такси и накнада на нивоу прошлогодишње иако је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси.

– Што се тиче само децембра прошле године, наплата је износила 287,6 милиона КМ, што је за 26,9 милиона марака или 10 процената више него у истом мјесецу 2021. године, при чему је наплата директних пореза и осталих јавних прихода већа за по девет одсто, а доприноса за 11 процената – рекао је Маричић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстНовитовић: Ситуација под контролом
Сљедећи текстСоколац: На богојављенско пливање на Каљини пријавикла се 22 учесника