Насловна Најновије Представници ЈУ Завод за запошљавање РС на састанку у организацији Савезне агенције...

Представници ЈУ Завод за запошљавање РС на састанку у организацији Савезне агенције за рад Њемачке

65
0
У организацији Савезне агенције за рад Њемачке одржан је дводневни састанак, 23. и 24. априла 2024. године, у Нинбергу, којем су присуствовали носиоци осигурања из Босне и Херцеговине и Републике Србије.
 
У име Републике Српске учествовали су представници ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске – в. д. директора Дамјан Шкипина и помоћник директора за правне и кадровске послове Свјетлана Пржуљ.
 
На састанку се разговарало о имплементацији Споразума о социјалном осигурању између Њемачке и СФРЈ закљученог 12. 10. 1968. године, а који су ратификовале Република Србија, Савезна Република Њемачка и БиХ, и који је важећи споразум између ових држава.
 
Представници свих институција презентовали су своју регулативу за поступак остваривања права на новчану накнаду и цјелокупан поступак остваривања права, те размијенили досадашња искуства у вези са примјеном предметног споразума.
Једна од кључних тема о којима се разговарало јесте поступак рефундација исплаћених новчаних накнада. Прецизно су дефинисани начини достављања образаца као и рокови за рефундацију.
 
Донесено је више закључака који ће се реализовати у наредном периоду те одређена прелазна рјешења до успостављања коначног договора. Као један од сљедећих корака планиран је састанак у Сарајеву, а након тога ће се наставити сарадња у вези са Споразумом о социјалном осигурању са циљем остваривања права свих корисника осигурања на новчану накнаду у матичној држави.
ИЗВОРЈУ Завод за запошљавање РС
Претходни текстБожовић: Општина постала свјетионик источног дијела Српске
Сљедећи текстТрка „Trebević trail“, 1. јуна, гости Младен Самарџић и Стефан Лопатић (Видео)