Насловна Најновије Премијера филма „Свједок“ у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Премијера филма „Свједок“ у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

296
0

У Бањалуци ће данас бити одржана премијера историјско-документарног филма „Свједок“, о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору бивше Југославије.

Премијера ће бити одржана у 17.00 часова у кину Палас.

Након премијере у највећем граду Републике Српске, слиједе пројекције у другим градовима Републике Српске и Србије.

Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а сценарио и режију потписује награђивани режисер документарних филмова Денис Бојић.

Филм „Свједок“ првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда професора доктора Зорана Станковића која се тичу страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору земаља бивше Југославије.

Нажалост, Станковић је преминуо непосредно пред почетак снимања филма.

"Поворка сјећања" - филм "Свједок"

„Поворка сјећања“ – филм „Свједок“

Након његове смрти филм мијења форму, али не и суштину. Огољену и сурову истину о страдању Срба приказану кроз ратни пут и историјски портрет доктора Станковића.

По ријечима режисера, овај филм представља својеврсну колективну исповијест српског народа о његовом страдању, те истовремено причу о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човјеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео свједочанство о ужасима рата.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 страдалих жртава, Станковић је једина особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа.

Филм "Свједок"

Филм „Свједок“

Уједно, ово је историјски пресјек који кроз филмски израз у великој мјери обједињује мапу страдања српског народа.

Само на територији БиХ, Станковић је радио ексхумације и обдукције на више од тридесет масовних и појединачних гробница и то на локалитетима Сарајева, Тузле, Сокоца, Пала, Мостара, Билеће, Требиња, Невесиња, Каменице, Зворника, Скелана, Шековића, Кравица, Сребренице, Братунца, Сандића, Рогатице, Милића, Брчког, Брода, Угљевика, Прибоја код Лопара, Купреса, Бихаћа и Мркоњић Града.

Уз архивски материјал и архивска свједочанства Станковића, те свједочења преживјелих чланова породица жртава, у филму су учествовали чланови његове најуже породице, чланови његовог обдукционог тима, новинари, сниматељи, адвокати. О трагичним судбинама чланова њихових породица, те о личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације, у филму свједоче бројни припадници српског народа.

Филм "Свједок" (Фото: Милован Урошевић)

Филм „Свједок“ (Фото: Милован Урошевић)

Филм је сниман на локацијама пет масовних гробница гдје су извршени злочини над српским народом – Кравица, Мркоњић Град, Брод, Јелачићи и Зворник. Узимајући у обзир „Поворку сјећања“ у Београду, у филму је добровољно учествовало више од 8.000 људи. Ради се махом о члановима и пријатељима породица погинулих и несталих цивила, војника ВРС.

Режисер Бојић захвалио је породици Станковић, што је подржала и наставила реализацију филма, Радио-телевизији Републике Српске и Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који су у пуном капацитету стали иза једног оваквог историјског пројекта, те свим институцијама и појединцима који су дали свој допринос да се овај пројекат реализује.

Реализацију филма помогло је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, те организације и удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата, начелници и градоначелници, општинске и градске управе, те јавна предузећа из Мркоњић Града, Брода, Зворника, Шековића, Скелана, Братунца, Сребренице, Челинца, Власенице, Милића, Источног Сарајева, Бањалуке, Требиња, Бијељине, Вишеграда, Невесиња, Јелачића, Гацка, Љубиња, Билеће, Берковића, Прњавора, Пала, Сокоца, Трнова. Реализацију филма помогле су Управе граничних полиција Босне и Херцеговине и Републике Србије, Управе царина БиХ и Србије, Представништво Републике Српске у Србији, Министарство унутрашњих послова Србије, Министарство одбране Србије, Министарство саобраћаја и веза Србије, Министарство финансија Србије, ЈП „Путеви Србије“, град Београд са свим својим надлежностима, Градско саобраћајно предузеће Београд, ЈКП Погребне услуге.

Филм "Свједок" (Фото: Милован Урошевић)

Филм „Свједок“ (Фото: Милован Урошевић)

На филму „Свједок“ радили су: сценарио и режија Денис Бојић, директор фотографије Дејан Рачић, монтажер Огњен Богдановић, главни сниматељ Љубомир Тешинић, сниматељ Саша Врућинић, сниматељи задње сцене Александар Зорић, Синиша Стојић, асистент снимања Милорад Рајлић, дрон оператери Љубомир Тешинић, Дејан Рачић, Бранислав Плавшић, Горан Лазић, Данило Цимбаљевић, Драган Глишовић, Србољуб Стојановић, сниматељи тона Жељко Каламанда, Срђан Радаковић, Александар Влајић, Душко Јовановић, дизајнер тона Владимир Владетић, графички дизајн Борис Билић, Огњен Богдановић, возачи Миро Марковић, Саша Поповић, композитор Давид Мастикоса, промоција Маргарета Златунић, линијски продуцент филма Филип Млађеновић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЋурић: Добили смо 55 позива за пријаву штете, јутрос више од 200 људи на терену
Сљедећи текстБајден се неће повући из предсједничке трке