Насловна Најновије Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ

Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ

194
0

Просјечна мјесечна нето плата у Републици Српској исплаћена у августу износила је 1.286 КМ и у односу на јул номинално је већа за 0,6 одсто, а реално је мања за 0,5 одсто, док је у односу на исти мјесец претходне године номинално већа за 10,3 одсто, а реално за 4,1 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Просјечна мјесечна бруто плата износила је 1.954 КМ.

Посматрано по подручјима, у августу је највиша просјечна нето плата исплаћена у подручју информације и комуникације и износила је 1.681 КМ, док је најнижа просјечна нето плата у августу исплаћена у подручју грађевинарство и износила је 964 КМ.

У августу 2023. године, у односу на август прошле године у свим подручјима забиљежен је номинални раст нето плате, од чега највише у подручјима умјетност, забава и рекреација 20,2 одсто, пољопривреда, шумарство и риболов 15,2 одсто и дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 14,7 одсто.

Мјесечна инфлација у августу износила је 1,1 одсто, док је годишња инфлација посматрано август ове и август прошле године 5,9 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у августу забиљежен је у одјељку становање 15,3 одсто, усљед виших цијена у групи електрична енергија и други енергенти.

Ниже цијене на годишњем нивоу, у августу забиљежене су у одјељку превоз 5,4 одсто , усљед смањења у групи горива и мазива за путничке аутомобиле.

ИЗВОРртрс
Претходни текстИздато упозорење за обилне падавине и могуће бујичне поплаве на подручју Српске
Сљедећи текстНаграду „Милан Младеновић“ добила група Љубичице