Насловна Најновије Путин и Ердоган о гасном чворишту у Турској

Путин и Ердоган о гасном чворишту у Турској

74
0

Руски предсједник Владимир Путин и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су данас о иницијативи за стварање великог гасног чворишта у Турској, саопштено је из Кремља.

– Детаљно је разговарано о актуелним аспектима билатералне сарадње у различитим областима. Констатована је позитивна динамика трговинско-економских веза, систематска промоција значајних заједничких пројеката – преносе РИА Новости.

Додаје се да су Путин и Ердоган у телефонском разговору нагласили значај изградње великог гасног чворишта на територији Турске.

Предсједници Русије и Турске су претходно наложили да се детаљно и брзо разради питање стварања гасног чворишта у Турској, преко којег би, посебно, Руска Федерација могла транспортује гас из Сјеверних токова у Црноморски регион и Турску.

Центар за дистрибуцију гаса у оквиру пројекта чворишта налазио би се у Тракији, европском дијелу Турске, рекао је раније Турски министар енергетике Фатих Донмез.

Путин је рекао је да би чвориште природног гаса у Турској могло бити успостављено прилично брзо и предвидио да ће многи купци у Европи желети да потпишу уговоре.

Путин је предложио да Турска буде база за снабдјевање гасом раније овог мејсеца, након што су гасоводи Сјеверни ток 1 и Северни ток 2 испод Балтичког мора оштећени у експлозијама у септембру, пренио је Ројтерс.

Путин и Ердоган су у телефонском разговору истакли и значај продужења Црноморске иницијативе за жито, преносе РИА Новости.

– Узимајући у обзир продужење Иницијативе за још 120 дана и отклањању препрека за извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на свјетско тржиште, Путин и Ердоган су истакли важност свеобухватне и потпуне имплементације овог споразума – наводи се у саопштењу Кремља.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСоколац: Промовисана „Mала збирка великих промисли“
Сљедећи текстЗа мјесне заједнице више од 173.000 КМ