Насловна Вијести Срби у Вуковару губе право на ћирилицу

Срби у Вуковару губе право на ћирилицу

32
0

Број Срба у Вуковару је, према посљедњем попису, пао испод 30 одсто, због чега према хрватском закону, губе право на употребу српског језика и ћирилице.

Према попису из 2011. године Срба је у Вуковару било 34,8 одсто или 15.881, док их је према попису из 2021. године 29,73 одсто или 14.605.

Према хрватском Уставном закону о правима националних мањина из 2002. године, равноправна службена употреба језика и писма којим се служе припадници националне мањине остварује се на подручју јединице локалне самоуправе када припадници поједине мањине чине најмање трећину становника такве јединице.

С обзиром на то да је српска национална мањина према новом попису пала испод једне трећине, више не остварује право на равноправну службену употребу језика и писма којим се служе припадници те националне мањине, пише хрватски портал „Индекс“.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава је, коментаришући пад процента Срба у овој локалној заједници, оцијенио да „није ријеч о исељавању већ о лажним подацима пописа из 2011. године“.

Хрватски Завод за статистику објавио је коначне резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у Хрватској 2021. године о укупном становништву према полу и старости, те етно-културалним обиљежјима становништва.

Хрватска има 3.871.833 становника – у односу на попис од прије десет година што је 413.056 мање становника – као Срби изјаснило се 3,20 одсто становника, а српски језик као матерњи уписало је њих 1,16 одсто.

Према попису становништва из 1991. године, у Хрватској је живјело 581.000 Срба, односно 12,2 одсто укупне популације у тој земљи.

Као резултат стравичног етничког чишћења и прогона, посебно у хрватским војно-полицијским акцијама „Бљесак“ и „Олуја“ у прољеће и љето 1995, Срби у Хрватској сведени су на ниво занемариве националне мањине, чији је удио у укупном становништву Хрватске, према резултатима пописа становништва из 2011. износио 4,3 одсто.

У Хрватској су од тада забиљежени бројни притисци да се Србима ускрати право на двојезичност, укуључујући уништавања ћириличних табли.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ пилећим кобасицама „Вуди“ пронађена бактерија
Сљедећи текстАсфалтира се дио пута кроз кањон Таре