Насловна Најновије Сутра књижевна манифестација „Недељкова недјеља“

Сутра књижевна манифестација „Недељкова недјеља“

30
0

У Културном центру Источно Сарајево сутра ће бити одржана књижевна манифестација „Недељкова Недјеља“ посвећена истакнутом књижевнику Недељку Зеленовићу, који је преминуо прошле године.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић рекао је Срни да ће сутра бити промовисана и Зеленовићева збирка поезије за дјецу „Домаћа задаћа“, која је издата 2022. године.

„Књигу ‘Домаћа задаћа’ Недељко је посветио својим унуцима, јер како је говорио за живота: ‘Човјек је богат онолико колико има кћери и синова, а тек унучади'“, подсјетио је Јанковић.

Јанковић је нагласио да ће програм ове књижевне манифестације убудуће бити припреман током цијеле године, а планирано је да обухвата такмичења рецитатора основних и средњих школа из Источног Сарајева, промоцију необјављених рукописа и књижевно вече у сјећање на Недељка Зеленовића.

Према његовим ријечима, Зеленовић је својом поезијом дотакао умјетнички завидну висину, тако да се свако његово ново остварење очекивало са нестрпљењем.

Књижевна манифестација „Недељкова Недеља“ биће одржана са почетком у 12.00 часова.

Зеленовић је преминуо 14. марта 2022. године у 64. години живота.

Рођен је 1958. године у Коњицу, а Гимназију и Филозофски факултет завршио је у Сарајеву.

Радио је као просвјетни радник, новинар и књижевни критичар. Био је предсједник сарајевско-романијско-дринске подружнице Удружења књижевника Републике Српске и директор Културног центра Источно Ново Сарајево.

За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској и заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.

Зеленовић је објавио књиге: „Сецирање душе“ /пјесме из 1996. године/, „Свако има неког кога нема“ /пјесме из 1998. године/, „Моје срчане мане“ /пјесме из 2000. године/, „Очеви посљедњи дани“ /приче из 2001. године/, „За кандило никад доста уља“ /пјесме, Видовданска награда 2004. године/, „Прво пјевање о љубави“ /пјесме из 2005. године/ и „Пјесме за вршњаке“ /пјесме за дјецу из 2006. године/.

Посљедња збирка му је објављена 2007. године у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево и носи назив „Чуваркуће и раскућеници“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНадзор и разговор са дјецом најбоља превенција опасности са интернета
Сљедећи текстПрољеће би могло бити топлије од просјека