Насловна Најновије Тегелтија: До краја мјесеца могуће усвајање буџета БиХ

Тегелтија: До краја мјесеца могуће усвајање буџета БиХ

125
0
Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија изразио је задовољство што је Предсједништво БиХ данас утврдило приједлог буџета БиХ за ову годину и изразио наду да би буџет до краја мјесеца могао бити усвојен у Парламентарној скупштини БиХ.
 

Одговарајући на питање посланика СДП-а Саше Магазиновића у вези са платама које се финансирају из буџета БиХ, Тегелтија је рекао да висину плата не дефинише закон о буџету, већ фонд за њихову исплату.

– Питање висине плата, најниже и највише, питање је закона о платама и треба да се ријеши кроз то законско рјешење системски – рекао је Тегелтија на сједници Представничког дома.

Наводећи да у парламентарној процедури постоји један приједлог који се односи на ову проблематику, министар финансија је истакао да тај приједлог ништа не рјешава.

Тегелтија је додао да је и Предсједништво БиХ на претходној сједници утврдило приједлог у вези са овим питањам, за који је рекао да ништа не рјешава, само компликује односе када је ријеч о закону о платама.

– Закључак Савјета министара је био да у наредна три мјесеца изради нови закон који ће покушати да сложи те неравноправности, а данас је и Предсједништво БиХ потврдило тај закључак – рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, проблем плата у институцијама БиХ није највиша, него најнижа плата.

– Закон који је давно донесен јасно је поставио основе око висине плата – констатовао је Тегелтија и додао да је питање да ли треба да однос између највише и најниже плате буде један напрема 10 или нижи.

Тегелтија се заложио се да се питање плата у институцијама БиХ ријеши системски, а не појединачним измјенама, истичући да појединачне измјене само праве највећу неравноправност унутар платних разреда.

Он је истакао да број изабраних и именованих лица која примају плату из буџета БиХ, која ће према предложеном буџету за ову годину добити и највише повећање примања, износи мање од 90.

– Њихов број се не мјери ни у проценту него у промилима и сав ефекат њиховог повећања плата, укључујући посланике, делегате, Предсједништво, министре, регулаторе, је 500.000 КМ – рекао је Тегелтија, додавши да се 20 милиона КМ подијели запосленима у институцијама БиХ кроз различите стимулације.

Тегелтија је упутио позив Савјету министара, посланицима, синдикату да припреме адекватно законско рјешење које никога неће угрозити, а направиће равноправнији однос између појединих плата.

– Најважније је да су највећем броју људи, а ради се о више од 22.000 запослених, у прошлој години плате кориговане за 24,7 одсто, а са овогодишњим корекцијама то ће бити повећање за више од 38 одсто у односу на 2021. годину – закључио је Тегелтија.

 
 
ИЗВОРсрна
Претходни текстМарина Куртеш отпутовала на сениорско Европско првенство у Шпанију
Сљедећи текстНа фото-конкурс „Зима у Источном Сарајеву“ пристигло 56 фотографија